„România pleacă în străinătate”- aşa titra un site exodul fără precedent, din ultima vreme, al medicilor români în străinătate. Numai în ultimii trei ani, peste 5.000 de medici au părăsit sistemul sanitar românesc. Deşi pe oricine ai întreba în aceste zile ce şi-ar dori cel mai mult răspunsul este de fiecare dată acelaşi, acela de a părăsi ţara, se pare că medicii sunt cei mai determinaţi în a căuta un „job” în afara României. La Giurgiu, cu numai o săptămână în urmă, medicul coordonator al Unităţii de Primire Urgenţă (UPU) din cadrul Spitalului judeţean Giurgiu, dr. Bogdan Hurmuz, a ales să lucreze la o clinică din Cipru.

Acesta ne declara înainte de plecare că a fost împins să ia o astfel de decizie nu numai din cauza salariului extrem de umilitor, care, după ce că era prost, a mai fost şi diminuat ca urmare măsurilor luate de Guvern, dar şi din cauza condiţiilor deosebit de grele de lucru, al riscului permanent al personalului medical ce vine în contact cu pacienţii.

Întrebat cât i-ar fi necesar uni medic din România să trăiască decent, să poată avea acces permanent la informaţie, la cărţile de specialitate, deosebit de scumpe, la stagii de pregătire şi de specializare, la congrese şi simpozioane, dr. Hurmuz ne-a spus că salariul ar trebui să fie de cel puţin 1500 de euro, în condiţiile în care la acest moment salariul mediu al acestuia în România este de doar 350 de euro! Salariul extrem de tentant, care, în SUA începe de undeva de la 6.000 de dolari, face ca numărul medicilor şi farmaciştilor care şi-au manifestat dorinţa de a pleca în străinătate în următoarea perioadă, să ajungă la circa 10.000! Doctorul Hurmuz sublinia un truism care începe să aibă tot mai mult în România valenţe de butadă: ”nu este important numărul celor care pleacă, este important cine pleacă!”

Acesta confirma datele vehiculate on line conform cărora cam 90% dintre cei care termină în primii 50 Facultăţile de medicină, părăsesc ţara.

Florian Tincu