Am declarat de multe ori că unele publicaţii de scandal sau  anonimi publicişti, din lipsă de subiecte sau pur şi simplu din plăcerea de a provoca şi întreţine conflicte, scriu lucruri bănuite doar de ei, dar nu şi verificate, aşa cum s-ar impune din punct de vedere deontologic. Aşa s-a întâmplat zilele trecute când la Giurgiu, la scurt timp după încheierea şedinţei ordinare a Consiliului local Giurgiu, de joi 27 septembrie, în “Săptămâna giurgiuveană” apărea, on–line, o acuzaţie gravă de: “tentativă de fals, uz de fals, fals intelectual şi fals în înscrisuri publice oficiale…”, toate acestea fiindu-i atribuite directorului SCUT Sorin Cepraga. Autorul articolului îl înfiera cu mânie populistă pe directorul SCUT, cunoscut ca un profesionist ce însă şi-a căpătat de-a lungul timpului dispreţul rău platnicilor la facturile de energie termică! Acuzaţii gratuie şi nefondate generate de două puncte ale ordinii de zi : Atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului, către SC Global Energy Production SA şi  Aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului,  despre care Emil Vucă, city managerul Primăriei declara că prezintă “ o neconcordanţă între ceea ce au avizat comisiile de specialitate şi ceea ce a apărut la mapele consilierilor.” Declaraţia oficialului Primăriei n-a fost altceva decât pretext pentru un potop de calomnii şi invective pentru autorul articolului.  Nu putem sta pasivi şi nici fi de acord ca jurnalismul să fie transformat “nolens-volen”, într-o troacă de porci, nici ca cei deghizaţi în jurnalişti să verse în capul oamenilor oneşti ai acestei comunităţi voma dejecţiilor cu care se hrănesc.  Munca de jurnalist necesită multă documentare, consiliere din partea specialiştilor, rigurozitate în informaţie şi în primul rând verificarea veridicităţii declaraţiilor  surselor. Nu trebuie să fii grobian şi mitocan pentru a câştiga atenţia cititorilor . În rândurile de mai jos vom încerca să vă şi dovedim această constatare a noastră. Iată ce scrie autorul articolului cu numele căruia chiar nu dorim să vă maculăm memoria, ţinându-l minte: “După ce de peste 10 ani Cepraga îşi bate joc de cetăţenii oraşului Giurgiu în ce priveşte încălzirea oraşului de fiecare dată la apropiere iernii făcându-ne să intrăm în fibrilaţie, cerând preţuri de parcă am trăi în Germania şi după ce a falimentat pe rând CET, SCUT, acum şi-a făcut o nouă societate, Global Energy Production, care doreşte delegarea serviciului de încălzire de la municipalitate. Nu ar fi nimic dacă societatea respectivă nu ar fi decât aceeaşi Marie cu aceeaşi pălărie prea mare pentru capul de moldovean al lui Cepraga.
Mai mult de atât ieri în şedinţa de consiliu uitând că este consilier local şi că se afla într-un mare conflict de interese a încercat ŞANTAJAREA consilierilor …”
(n.red.- Facem precizarea că topica şi ortografia rândurilor de mai sus aparţin în exclusivitate autorului).

Hai să vedem, luând pe rând afirmaţiile făcute fragmentul de mai sus, cum îşi poate trăda un pretins jurnalist, pregătirea, caracterul, dar mai ales  scopul demersului său, convinşi cu toţii că nimeni nu mai scrie astăzi doar aşa, de dragul scrisului!

Pentru început (ine)stimamabilul nostru autor susţine că de peste 10 ani “Sorin Cepraga îşi bate joc de cetăţenii acestui oraş cerând preţuri de parcă am trăi în Germania…” Probabil că autorul se referă la preţul gigacaloriei care, la nivel de ţară este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor de Gospodărire Comunale şi nu de Sorin Cepraga. O primă mare eroare! În privinţa faptului că acesta ar fi falimentat pe rând CET şi apoi SCUT nu poate fi probat de vreme ce nu există niciun document în acest sens şi atâta timp cât locuitorii municpiului , respective autorul materialului de faţă,  s-au bucurat de furnizarea  agentului termic în fiecare iarnă. O a doua minciună! Că Sorin Cepraga şi-a făcut firma numită Global Energy este deja prea mult. A fi acţionar în calitate de salariat, aşa cum se procedează astăzi în toate firmele din lume  ( n. red.- cointeresarea salariaţilor prin transformarea lor în coacţionari), nu înseamnă a fi proprietar. Probabil că autorul materialului nu-şi dă seama ce înseamnă să fii patronul unui gigant ca acest operator rus. Unde credeţi că şi-ar fi petrecut timpul Sorin Cepraga dacă ar fi deţinut pachetul majoritar al acestei societăţi? Cu siguranţă nu în şedinţele istovitoare ale Consiliului local Giurgiu. Confundând SCUT-ul cu Asociaţia etnică la care dumnealui prestează, autorul articolului identifică fostul furnizor SCUT cu actualul operator Global Energy. O altă impardonabilă confuzie care îl mai descalifică o dată, denunţându-i bruma de pregătire jurnalistică. În privinţa faptului că originea moldovenească a directorului SCUT este apreciată la modul  peiorativ ,  ni se pare o golănie. Autorul uită că deşi el însuşi aparţine etniei rromilor niciun consilier local nu şi-a permis vreodată să-l nu l-a făcă ţigan, deşi deseori se manifestă astfel. În privinţa  mult invocatului “conflict de interese” îi precizăm autorului acestui lamentabil material că printr-o adresă către Primăria Giurgiu , Sorin Cepraga însuşi cerea să i se comunice printr-o adresă (413 /08.08.2012),  dacă în situaţia în care contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică a municipiului va fi atribuit lui S.C. Global Energy , calitatea sa de consilier local este incompatibilă cu cea de director general şi de membru în C.A. al societăţii căreia îi va fi atribuit acest contract.  Şi iată care a fost răspunsul Primăriei (nr. 420/21.08.2012) către  SC Global Energy Production SA Giurgiu:

“(…)  Potrivit prevederilor Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali, art.77, în situaţia în care contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică va fi atribuit societăţii comerciale al cărui director general sunteţi (…), în art. 46 prevede că că nu puteţi lua parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor Consiliului Local prin care se reglementează alimentarea cu energie termică a municipiului Giurgiu.” Doar atât. Deci unde este incompatibilitatea de care vorbea (ine)stimabilul? Recomandarea noastră, a slujitorilor oneşti din această profesie este : ori te duci să te culci, urmându-ţi vocaţia de a “spoi tingire”, ori pune mâna pe carte serios, dacă eşti măcinat de morbul autodepăşirii,  şi înţelege o dată că lumea s-a deşteptat şi nu mai “pune botul” ( ca să folosesc un termen drag ţie!) la orice “inadvertenţă” cu care tu ( nicidecum directorul SCUT), ai putea şantaja pe cineva. Eu sper că obiceiul unor instituţii publice sau a Administraţiei locale de a încheia contracte de publicitate cu publicaţii obediente sau sub presiunea şatajului lor mediatic a cam luat sfârşit.  Dacă ai în intenţie a răspunde acestei reparaţii informale pe care noi,  aveam datoria să o facem , în numele unui jurnalism profesionist, angajat şi echidistant,  aştept o replică bine fundamentată, şi nu una bazată pe dictonul “ba pe-a mă-tii!”

Pentru conformitate, Tincu Florian – preşedinte fondator al publicaţiei “Jurnal giurgiuvean”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here