apa-de-la-chiuveta (1)După cum bine se știe în urmă cu câteva săptămâni Guvernul Victor Ponta a aprobat scăderea de la 1 ianuarie 2016 a TVA-ului la apa potabilă și cea uzată la 9%, de la 24% cât este acum.

Pentru a afla ce impact va avea asupra operatorului regional APA SERVICE Giurgiu acest fenomen l-am contactat pe directorul general Constantin Preda care cu multă amabilitate ne-a declarat printre altele ”Teoretic reducerea TVA-ului la 9% ar însemna micșorarea facturilor pe care le emitem cetățenilor, dar nu numai. Dar pentru noi ca preparator al apei potabile faptul că metrul cub de apă va avea un TVA de 9% nu este un avantaj real. De ce? Pentru că APA SERVICE în procesul tehnologic de producție de apă potabilă și apă uzată va plăti la materialele pe care folosește un TVA de 20%, în loc de 24% cât este acum iar la apă doar 9%”.

Din punctul meu de vedere, a mai declarat directorul general Constantin Preda, viitorul TVA este avantajos în primul rând pentru cetățeanul consumator de apă, care va economisi o sumă de bani la apa potabilă și la cea uzată, consumată. Avem și noi speranța că datorită faptului că astfel consumatorii, care vor plăti cu 15% mai puțin/metru cub de apă, ne vor putea achita mai ușor serviciile prestate și se vor reduce întârzierile de plată, mai ales la marii datornici. Dar noi plătind doar cu 4% mai puțin la materialele consumate, atele decât apa, nu câștigăm mai nimic. Deci, marele avantaj al reducerii TVA-ului la apa potabilă se adresează consumatorilor. De asemenea, a conchis Constantin Preda, și TVA-ul plătit de noi către stat prin deducere va fi mai mic, pentru că de la 24% vom plăti între 20% și 9%, în funcție de materia primă la care ne referim.

Heliade CĂLIN  

 

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.