În urma atenţionării primite de la D.A.D.R. – Unitatea Fitosanitară Giurgiu referitoare la necesitatea luării de măsuri specifice de prevenire şi combatere a apariţiei şi dezvoltării unor boli la culturile agricole de toamnă şi în livezi, producătorilor agricoli, persoane fizice şi juridice, li se aduc la cunoştinţă următoarele:

Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor la culturile agricole de toamnă şi în livezi, astfel:

1. Focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora) care poate cauza pierderi importante la culturile de măr, păr, gutui.

Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului folosind unul din produsele: alcupral 50 pu – măr 0,2%, păr, gutui 0,3%; champion 50 wp – măr 0,2%, păr, gutui 0,3%; super champ 250 sc – măr 0,2%, păr 0,3% sau alte produse de protecţia plantelor omologate.

Perioada optimă de tratament. Efectuarea tratamentului se face

printr-o îmbăiere uniformă a pomilor, în aşa numitele ferestre de iarnă (temperaturi peste 70C), când au scoarţa uscată, neacoperită de zăpadă sau chiciură, până primăvara de timpuriu, înainte de dezmugurit. Nu se fac tratamente pe timp geros, cu vânt sau dacă se prevăd căderi de precipitaţii (ploi, zăpadă).

2. Mucegaiul de zăpadă (Calonectria graminicola) care poate cauza pierderi importante la culturile de grâu, orz.

Pentru prevenire şi combatere se recomandă următoarele măsuri agrotehnice:

– grăparea culturii (vetrele cu atac);

– drenarea zonelor joase care menţin apa din precipitaţii;

– fertilizarea cu îngrăşăminte complexe, predominând fosforul.

Simptome. După topirea zăpezii sau după ploi abundente, se observă vetre de atac cu plante îngălbenite, care prezintă la bază o pâslă miceliană alb-cenuşie, de unde numele de „mucegai de zăpadă”.

De asemenea, producătorilor agricoli li se recomandă să ia măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător şi să respecte cu stricteţe a normele de lucru cu produse de protecţia plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here