Bacşişul primit de ospătari a ajuns, din nou, motiv de dispută pentru ministrul Finanţelor şi patronii de restaurante.

Oamenii de afaceri cer imperios legalizarea ciubucului, astfel încât să-l poată da şi cei care plătesc cu cardul la restaurant sau hotel, iar o parte din banii daţi la negru să fie scoşi la iveală. Ministrul Finanţelor, în schimb, le cere să îi facă o propunere matură, argumentată. Reacţia oficialului vine după ce, acum doi ani, a fost nevoit să renunţe la măsura impozitării bacşişului, la o săptămână după introducerea acestei măsuri. Introducerea unei măsuri prin care să poată primi ciubuc şi dacă nota de plată e achitată cu cardul îi face pe cei din branşă să se gândească automat la taxe mai mari către stat. Astăzi, un angajat care primeşte bacşiş prin card sau prin ordin de plată, el este considerat ca şi venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria astăzi este reglementarea acestui bacşiş, ceea ce înseamnă că la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”, spune directorul general al unui lanţ de restaurante.

Peste 100 de mii de angajaţi din această industrie vor avea câştiguri mai mari dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă, nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţiilor sociale. Autorităţile sunt de acord cu cererea industriei.  Bacşişul lăsat cash nu va fi reglementat în noua lege, spun reprezentanţii restaurantelor. Acesta trebuie declarat la sfârşitul anului la Administraţia Financiară ca venituri obţinut de ospătari.  Lăsarea acestui bacşiş în afara legii va crea probleme, spun specialiştii. Cert este că din legalizarea bacşişului statul ar urma să câştige peste 35 de milioane de euro!

 

Ospătarii spun că după ce plătesc  taxe ca salariaţi  li se mai opresc taxe şi pe servicii şi că „tipsul” (bacşişul)  îi ajută să trăiască de pe o zi pe alta. Alţii spun că s-au înmulţit cazurile în care nu le rămân niciun leu pentru că mulţi oameni nu mai plătesc cash ci cu cardul. Întrebaţi care e cel mai mare bacşiş pe care l-au primit, mulţi spun că 70% dintre clienţi lasă câte ceva lasă în timp ce  30%,  nu. În prezent, dacă o persoană îşi achită nota de plată la restaurant de 100 de lei şi vrea să lase un bacşiş de 10 lei, dar nu are bani gheaţă, ospătarul îi poate lua banii, însă îi trece pe bonul fiscal drept „servicii”. Aceste servicii sunt, însă, impozitate cu aproape 60%, spun patronii de restaurante. Dacă bacşişul ar fi considerat venit, aşa cum vor patronii de restaurante, ar fi taxat cu doar 10%. Ministrul Finanţelor spune, însă, că nu există niciun proiect legislativ pentru legalizarea bacşişului. La rândul său , Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor spune „Dânşii să discute, să argumenteze, să înveţe să se lupte. Când or fi destul şi suficient de maturi în a-şi susţine ideile, vor avea tot suportul.″

Banii daţi acum „la negru″ drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro, estimează patronii. Restaurantele din România au afaceri de peste trei miliarde şi jumătate de euro, iar aproape jumătate din această sumă este încasată de cele 3.700 de localuri din Bucureşti, potrivit cifrelor din domeniu. La Giurgiu, deocamdată nu se poate vorbi despre acest fenomen de vreme ce în continuare în puţine baruri şi restaurante ospătarii întocmesc note de plată, evaziunea fiscală plutind tolerată de autorităţi…

 

(Jurnal)