Peste 2000 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor primi în următoarele zile preavize de concediere. Aproape 300 de directori de Direcţii din cadrul ANAF au primit deja preavize. Măsura face parte din actul normativ care prevede concedierea a 4% din angajaţii din ministere, adică 3000 de oameni. Surse din instituţie spun însă că nu este vorba de concedieri, ci de realocări de resurse umane. „Reorganizarea ANAF se face pe acelaşi număr de posturi din sistem, la data emiterii Hotărârii de Guvern. Dispar, conform acestei hotărâri, anumite departamente şi servicii suport de la nivel de judeţ. Există şi pericolul ca un anumit număr de funcţionari să intre în corpul de rezervă, dar noi solicităm să intre în zonele deficitare”, a declarat recent la România Tv Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici. „Funcţionarii care au primit preaviz vor fi mutaţi în zonele deficitare, pe noua structură ANAF”, ne-au confirmat surse din Agenţia Fiscală. Structura organizatorică a Fiscului a fost redefinită prin fuziunea  prin  absorbţie şi preluarea Autorităţii Naţionale a Vămilor, preluarea activităţii Gărzii Financiare şi desfiinţarea acesteia, înfiinţarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuţii sporite şi înfiinţarea Direcţiilor regionale ale finanţelor publice. În cadrul acţiunii de reorganizare a ANAF a fost vizată şi realocarea resurselor umane. Astfel, activitatea la nivel teritorial se va organiza în 8 Direcţii regionale ale finanţelor publice, instituţii publice cu personalitate juridică, înfiinţate prin transformarea a 8 Direcţii generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde va fi stabilit sediul Direcţiei Generale Regionale, prin fuziunea prin absorbţie a celorlalte Direcţii judeţene ale finanţelor publice din aria de competenţă. Oraşele în care îşi vor avea sediul Direcţiilor regionale ale finanţelor publice sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj – Napoca, Braşov şi Bucureşti. Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza Deciziei Guvernului României. Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă, şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic. De asemenea, sediile structurilor regionale au fost stabilite în localităţi din zone care reprezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor de stat, după cum urmează: Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucureşti. În ceea ce priveşte realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diverse structuri de administrare fiscală şi vamală, în favoarea domeniilor deficitare (control, tehnologia informaţiei, juridic, birourile vamale de frontieră externă în UE), precum şi introducerea competenţei antifraudă.

Aceasta din urmă va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane specifice şi foarte atent selectate pe criterii de profesionalism şi integritate, în aşa fel încât să înregistreze rezultate bune în prevenirea şi combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale şi vamale, cu consecinţe asupra suplimentării veniturilor colectate la Bugetul de stat. Din punct de vedere organizatoric, structura de administrare fiscală existentă la nivel judeţean nu se modifică substanţial, întrucât Administraţia finanţelor publice aflată în municipiul reşedinţă de judeţ va prelua o mare parte din atribuţiile vechii Direcţii generale a finanelor publice judeţene. Mai mult, deplasarea competenţelor către nivelul regional nu este însoţită de localizarea în totalitate a personalului. Totodată, Guvernul a aprobat ca întregul proces de reorganizare a ANAF să se desfăşoare în limita numărului de posturi ocupate în prezent. Atribuţiile Direcţiilor regionale vor fi de coordonare a Administraţiilor fiscale judeţene, preluând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii Administraţiilor fiscale judeţene, acestea din urmă desfăşurându-şi activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămânând neschimbată. Restructurarea ANAF reprezintă o precondiţie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat, la 8 mai 2013, un acord de împrumut financiar cu Banca Mondială, în valoare de 70 de milioane de euro.

Sindicatul SEDLEX va ataca în instanţă modul de reorganizare

Pentru a afla mai multe amănunte legate de modul de implementare a acestei Hotărâri de Guvern şi efectul ei la nivelul judeţului am purtat joi, 8 august, un scurt dialog cu domnul Petre Pană, preşedintele Sindicatului Finanţe Giurgiu, SEDLEX, care ne-a declarat printre altele: „După această reorganizare instituţia noastră se va numi ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE GIURGIU şi va face parte din DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE PLOIEŞTI.

De la Direcţia Giurgiu, au fost deja preavizaţi un număr de 95 de salariaţi, dintre care o parte (57) au optat pe un post vacant, iar 38 de salariaţi au fost disponibilizaţi. Din păcate aceştia nu vor primi salarii compensatorii. Reorganizarea s-a  făcut pe baza următoarelor acte normative: Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, privind reorganizarea ANAF; Ordonanţa Guvernului nr. 74/2013 şi Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 1104/2013”. Sindicatul SEDLEX nu este de acord cu modul în care s-a desfăşurat procesul de reorganizare şi îl va ataca pe căi legale în instanţă, ne-a declarat Petre Pană. Majoritatea celor disponibilizaţi sunt oameni cu vechime, oameni de care Direcţia Finanţelor s-a folosit mulţi ani.

Oamenii au rate la bănci, au copiii la şcoli şi facultăţi, şi acum au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai putea întreţine familia. Drama oamenilor este destul de mare, noi ne aşteptam de la guvernarea social-democrat-liberală, să găsească o soluţie socială şi să nu se ajungă la disponibilizări! USL se angajase toamna trecută în faţa electoratului să creeze locuri de muncă şi nu să facă disponibilizări! „După 1990 şi până în prezent, a precizat preşedintele sindicatului Petre Pană, aceasta este cea mai drastică măsură, din punct de vedere al disponibilizărilor!

Conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu a rămas aceiaşi.  Marţi, 6 august, a venit Ordinul de numire al Şefului de Administraţie Giurgiu în persoana doamnei VIRGINIA VELICAN, a mai declarat Petre Pană.

Pe surse am aflat că a fost propusă chiar măsura ca în cazul în care angajaţi sunt soţ şi soţie unul dintre aceştia să accepte varianta disponibilizării.

Heliade CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here