Din 13 septembrie a început Programul Operaţional de  Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate 2014-2020. Prin acest program vor fi distribuite alimente şi asistenţă de bază celor mai dezavantajate persoane din România, de data asta peroanele beneficiind și de un pachet de rechizite şcolare, pentru încurajarea frecvenţei şcolare, ceea ce ar duce, indirect, la incluziunea socială a copiilor.

România beneficiază de fonduri europene în valoare de 442,5 milioane de euro , iar Programul  este finanţat 85%, din fonduri UE cât şi de la bugetul de stat în proporţie de 15%. Conform programului, operaţiunile de distribuire de alimente în teritoriu, respective județului Giurgiu,  se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care fiecare persoană încadrată în această grupă cu probleme sociale , le va primi, acasă.  Cupoanele nu vor avea valoare financiară, dar vor avea elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea acestora. Fiecare cupon va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, cât și un CNP, alături de natura alimentelor  şi data de valabilitate a cuponului.  În 2014, distribuirea alimentelor se va face o singură dată, având în vedere data aprobării Regulamentului 223/2014, urmând ca  din 2015 distribuirea pachetelor cu alimente să se  facă cel puţin de două ori pe an.

Achiziţionarea pachetelor cu alimente se face de către Ministerul Fondurilor Europene (MEF), transportul şi depozitarea urmând a fi suportate de către furnizorii de alimente. De precizat că distribuirea alimentelor  se va face de la sediul primăriilor pe baza cupoanelor individuale. În cazul persoanelor cu probleme de sănătate, care nu sunt deplasabile , persoane cu vârstă înaintată, alimentele  vor fi distribuite la domiciliul acestora.

Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate se va asigura achiziţionarea, transportul, depozitarea şi distribuţia de rechizite şcolare şi ghiozdane persoanelor care fac parte  din acest program. Componenţa pachetelor de rechizite şcolare este stabilită de către Ministerul Educaţiei Naţionale respectând necesităţile de rechizite pentru fiecare nivel de învăţământ. Acordarea rechizitelor şcolare se va face începând cu anul şcolar 2015/2016. (T.Florian)