După 8 octombrie, orice cetăţean poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii. Tot de la această dată va fi lansat și sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut sub numele de „Radarul pădurilor”. 

Recent ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană,  anunța că din data de 8 octombrie, grație unui sistem informatic se va putea monitoriza traseul lemnului de la plecarea sa din pădure și până  la beneficiar, adică până ce devine mobilă sau până iese din țară, în timp real. Prin Hotărârea de Guvern Nr. 470/2014 s-a stabilit că, la finalul unei pilotări de 120 de zile, începând cu data anunțată, toate transporturile de lemn ( cu excepția lemnului în volum de până la 3 mc), transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic. Conform acelorași surse, prin folosirea acestei aplicații se urmărește stoparea tăierilor ilegale de arbori, acest deziderat realizându-se prin urmărirea prin GPS a circulației materialelor lemnoase de la locul de recoltare și până la valorificare, inclusiv în situațiile în care sunt exportate în afara spațiului național/comunitar.

În noile condiții nu se vor mai putea încărca materiale lemnoase și implicit transporta , cu același aviz de însoțire de mai multe ori; nu se vor mai putea legaliza materiale lemnoase tăiate ilegal întrucât se va memora locul de unde s-a încărcat materialul lemnos și nici nu va mai fi posibilă modificarea cantităților înscrise pe avizele de însoțire, după valorificarea acestora pe piața neagră (de exemplu, cantitatea de 30 mc să fie modificată în 3 mc sau 0,3 mc). Totodată nu se vor mai putea transporta materiale lemnoase fără proveniența legală, fără ca organele de control să nu știe, nu se vor putea transporta cantități mai mari decât cele care au fost procurate în condiții legale. Nu va mai putea fi posibil ca un utilizator să vândă sau să transmită avize către un alt utilizator pentru că acestea nu vor putea fi folosite. Și în acest caz, sistemul va genera o alertă care va fi comunicată organelor de control, acestea fiind obligate să dispună măsurile legale; aceste alerte sunt memorate și pot fi verificate oricând.

Cu această ocazie Ministerul a lansat și o campanie: ”Cum poţi ajuta?”. Astfel din data de 8 octombrie 2014, va fi funcțional “Radarul Pădurilor” prin sistemul 112. În consecință, fiecare cetățean ce dorește ca un mijloc de transport lemn, să fie verificat, poate apela la numărul de mai sus comunicând numărul mașinii de transport. (Jurnal)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.