De anul acesta, tot laptele produs în România trebuie să respecte standardele europene de calitate şi siguranţă. Micii producători sunt îndemnaţi să se asocieze, pentru a putea primi ajutor de până la 5000 de euro ca să cumpere tancuri de păstrare şi răcire. Aşa vor putea obţine mai uşor certificatele care să ateste că laptele este sigur şi bun de consum.Din acest an, numai producătorii care obţin certificat de calitate mai pot vinde lapte fabricilor sau direct pe piaţă. Normele cer ca producătorii care vor să vândă să păstreze strict igiena mulsului, să cureţe grajdurile, să nu hrănească vacile în timpul mulsului, să poarte mănuşi şi halate de protecţie sau să răcească laptele imediat după muls. Asociaţii au început să se constituie, însă multe nu sunt încă înregistrate la tribunal şi, prin urmare, nu pot depune la Minister cereri pentru obţinerea ajutorului. Până acum, Comisia Europeană ne-a păsuit de două ori pentru a ajunge la standardele de calitate şi igienă a laptelui: mai întâi până în 2009 şi apoi până la finalul lui 2013. (JGR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here