Aşa cum era de aşteptat, “ziua Z”, a primului tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui, nu a fost lipsită de evenimente: de la dispariţia unor ştampile de vot, „uitate”, probabil, de vreun alegător distrat, până la votul multiplu sau chiar cumpărarea de voturi.

Primele incidente dar şi cele mai grave – au avut loc în cursul zilei de vineri, 20 noiembrie, când, prin sistemul unic 112, Poliţia Giurgiu a fost sesizată telefonic de faptul că două persoane încălcau prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României oferind sume de bani în scopul determinării alegătorilor să voteze ori să nu voteze un anumit candidat. Din verificările efectuate, au fost identificaţi şi reţinuţi Stelian Curt (51 de ani) şi Valentin Curt (41 de ani) care, pe strada Miron Costin, situată la marginea oraşului, profitând de sărăcia oamenilor din zonă, le ofereau acestora câte 30 de lei pentru fiecare vot care urma să intre în urnă pentru Traian Băsescu. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar duminică, 22 noiembrie, li s-a emis mandat de arestare pentru 15 zile.

Procurorul de caz, Ana Dobre, ne spunea că autoturismul folosit la împărţirea banilor către populaţie era un Logan, proprietatea unuia dintre cei doi. „Ceea ce nedumereşte este faptul că Valentin Curt, unul dintre cei doi, urma să fie chiar vicepreşedintele secţiei de votare nr. 13 (situată în incinta Direcţiei Agricole Giurgiu), căreia îi era arondată strada Miron Costin, unde au fost surprinşi cei doi”, mai preciaza Ana Dobre. Pentru a primi suma de 30 de lei, fiecare cetăţean abordat trebuia să prezinte un document de identitate, care să ateste faptul că urmează să voteze la secţia nr. 13. Din surse care şi-au dorit păstrarea anonimatului, cel care a anunţat organele de ordine este un cetăţean care nu apucase să îşi schimbe buletinul de identitate, pe acesta figurând încă vechea adresă a respectivului. Nemulţumit de faptul că nu şi-a primit dreptul, acesta a găsit de cuviinţă să anunţe organele de ordine.

Una dintre persoanele care au beneficiat de cei treizeci de lei, o gospodină pe care am găsit-o la poartă, ne spunea că a luat banii, dacă erau degeaba, dar că la votare a votat tot cum a ştiut ea…

Mai mult, Valentin Curt este finul de cununie al consilierului local Florea Velicu, ales pe listele Partidului Democrat Liberal. Contactat, la scurt timp de la aflarea incidentului, acesta ne-a declarat: „Este adevărat, îmi este fin, şi eu ce ar trebui să spun? Să mint şi să zic că nu e adevărat? Oricum, ceea ce s-a întâmplat este o înscenare grosolană, a celor de la Partidul Social Democrat. Aceştia i-au plătit pe oamenii respectivă să dea declaraţii mincinoase la poliţie, şi de asemenea, poliţiştii au fost plătiţi să dicteze declaraţii martorilor. Efectiv, totul nu este decât o mare mârşăvie!” a încheiat democrat-liberalul Florea Velicu.

Referindu-se la faptul că au fost depistate peste o sută de incidente în ziua alegerilor, prim procurorul George Neagoe, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, afirma că, din păcate, furturile au fost, în mare parte, pe faţă, poliţiştii care trebuiau să asigure ordinea şi legalitatea întorcându-se, de multe ori, cu spatele la neregulile care se petreceau în secţiile de votare.

La nici 24 de ore de la pronunţarea – de către Judecătoria Giurgiu – a sentinţei de reţinere pentru cei doi, atât Valentin Curt, cât şi Stelian Curt, au înaintat recurs, aprobat de către Tribunalul Giurgiu, de un complet condus de chiar Gheorghe Netejoru, preşedintele acestuia. Mai mult, la scurt timp de la reţinerea celor doi, s-au primit, de către procurori din Parchet, mesaje de ameninţare pe telefoanele mobile, de genul „După faptă şi răsplată”, mesajele fiind trimise de pe telefoane cu cartele reîncărcabile. Contactat la scurt timp după lansarea acuzaţiilor, Marian Măroiu, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Giurgiu, ne-a declarat: „Nu comentez în niciun fel afirmaţiile colegului meu de Consiliu. Din păcate pentru Florin Velicu se pare ca acesta nu a ajuns la maturitate politic? Din fericire, în schimb pentru prima dată în 20 de ani organele legii şi-au făcut datoria demonstrând că poliţia este imparţială şi nu deserveşte interese politice”.

Oana Călin

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.