O discuție avută, recent, cu mai mulți reprezentanți ai șantierelor navale de pe malul Dunării, discuție purtată în prezența și la inițiativa directorului executiv al SHIPYARD ATG Giurgiu, Adrian Patriche, a scos la iveală o realitate sumbră, pe care nu ne-am fi dorit-o.

La acest moment, în România există doar două licee cu profil naval, la Giurgiu și la Galați. Dacă în orașul aflat aproape de Delta fluviului mai există o speranță, în sensul că, totuși, cei care ies de pe băncile instituției de învățământ, au ca specializare construcții navale – și derivate – la Giurgiu situația este cel puțin dramatică.

Doar numele mai amintește de faptul că unitatea de învățământ aflată pe strada Uzinei, ar pregăti viitori constructori de nave. În schimb, oferta educațională este total diferită: mecanici auto, tinichigii auto sau alte asemenea meserii ar urma să fie practicate de viitorii absolvenți ai Colegiului Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” din Giurgiu.

Până atunci, angajatorii – producători de nave din Giurgiu, în speță SHIPYARD ATG sunt nevoiți să aducă meșteri (atâția câți mai sunt) de la distanțe de zeci de kilometri, pentru a onora comenzile primite de la armatorii europeni.