La ședința de joi 27 noiembrie de la PSD, s-a desprins ideea că șefii de organizaţii care au performat la alegeri vor să îşi ceară partea leului şi să fie invitaţi la masa deciziilor. Un cuvânt greu de spus va fi  cel al lui Ion Iliescu, care va face o analiză personală asupra modului în care a evoluat partidul în ultima vreme şi direcţia care se impune după eşecul de la prezidenţiale. Surse din PSD susţin că sunt de aşteptat să iasă la iveală şi o serie de răfuieli personale între liderii social-democraţi.

Liviu Dragnea insistă pentru organizarea Congresului în luna decembrie, pentru ca el şi Ponta să fie reconfirmaţi în funcţie. O eventuală sentinţă nefavorabilă în „dosarul referendumul”, chiar daca nu e definitivă, l-ar scoate din cărţi pe Dragnea la Congresul din luna martie. De asemenea, un Congres în luna decembrie ar mări forţa lui Dragnea în partid, care şi-a impus punctul de vedere şi care poate atrage de partea sa mai mulţi vicepreşedinţi ai partidului. După înfrângerea de la prezidenţiale, responsabilitatea pentru eşec nu este asumată direct de nimeni.

Disputa Dragnea – Ponta pentru Congresul PSD

Deşi în spaţiul public, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cel executiv, Liviu Dragnea, pozează într-un tandem unit, între cei doi există o serie de disensiuni. În ultimul an, în timp ce Dragnea s-a ocupat de organizaţiile de partid, având mai multe întâlniri cu liderii din teritoriu, Ponta şi-a concentrat atenţia asupra Guvernului.
În săptămâna post-alegeri, Dragnea a făcut un tur prin organizaţiile PSD, având două întâlniri importante – Iaşi şi Slatina, în care a vorbit cu mai mulţi lideri locali despre organizarea de urgenţă a unui Congres extraordinar al partidului.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Liviu Dragnea i-a spus direct lui Victor Ponta că trebuie să ţină cont de dorinţa celor din partid. „Victore, tu chiar nu vrei să mai ţii cont de dorinţa partidului?”, a fost mesajul lui Dragnea pentru Ponta, încercând să-l convingă să accepte Congresul extraordinar din luna decembrie.

Preşedintele PSD a spus  că viitorul Congres al partidului ar urma să aibă loc în luna februarie sau martie.
Ponta a motivat această alegere prin faptul că acum partidul trebuie să se concentreze asupra guvernării şi asupra proiectului de buget.  PSD, anul viitor, în primăvară, în ianuarie, în februarie îşi face analizele, cu totul. Vedem ce a mers bine, ce a mers rău, ce lucruri trebuie schimbate, pentru că trebuie schimbate radical o mulţime de lucruri în PSD şi asta vor decide colegii noştri”, a declarat la Parlament Victor Ponta.

Apropiaţii lui Ponta susţin că organizarea unui Congres în luna decembrie este imposibilă, deoarece trebuie votat şi bugetul în Parlament şi trebuie făcută şi remanierea guvernamentală.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here