222-395x237     În cadrul ultimei conferințe de presă a PNL Giurgiu, desfășurată vineri, 4 decembrie, cei doi copreședinți ai partidului, Gheorghe Ștefan și Dumitru Beianu, împreună cu purtătorul de cuvânt Liviu Popazu, au vorbit despre accelerarea fuziunii între PNL și PDL și au prezentat lista criteriilor de integritate stabilită pentru candidații care vor reprezenta PNL în alegerile din 2016.

            În ceea ce privește accelerarea fuziunii între cele două partide, a declarat Gheorghe Ștefan, vreau să vă spun că am făcut o inventariere în această săptămână a tuturor organizațiilor județene și am stabilit că în mai mult de jumătate din aceste organizații va rămâne un singur președinte, cum s-a întâmplat la municipiu. Referitor la criterii le de integritate pentru candidații PNL, acestea vor fi valabile pentru toate tipurile de candidaturi și vor fi dezbătute în toate organizațiile județene până în data de 11 decembrie, când va avea loc întrunirea Comisiei Naționale a Partidului. Printre criteriile de intergritate prezentate de copreședintele Gheorghe Ștefan s-au numărat: traseismul (candidatul să nu-și fi schimbat apartenența politică, astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic altfel decât prin fuziuni); nepotismul (să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția sau rude de gradul I); contractele cu statul (să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituțiile din subordinea acesteia); probleme penale (să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție, cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție).

            La rândul său, copreședintele Dumitru Beianu a declarat: Consider că este de apreciat această premieră în politica românească. PNL este primul și ne-am dori să nu fie singurul partid care înțelege nevoia de schimbare a clasei politice, care să ajute la recredibilizarea candidaților la alegerile locale de anul viitor. Mai mult, se studiază la nivel național posibilitatea ca un ONG din domeniu să fie arbitru-consultant al acestei proceduri, care se dorește a fi transparentă, fără niciun fel de excepție. La nivelul județului Giurgiu, a conchis Dumitru Beianu, dacă ar exista un astfel de ONG, n-am avea nimic împotrivă să abordăm și noi această procedură a unui arbitrru care să certifice în mod echidistant aplicarea acestor criterii.

            La finalul conferinței, evident că jurnaliștii nu au rezistat să nu-l întrebe pe Dumitru Beianu în ce situație se află cu privire la traseismul politic, iar replica, în stilul sobru caracteristic, a fost următoarea: Pot să vă spun doar că îmi manifest în continuare dorința și intenția de a candida la președinția Consiliului Județean, însă decizia în acest caz aparține Biroului Politic Național al partidului, care va hotărî în acest sens.

(Teodora NICOLAU)

 

2 COMENTARII

  1. Nu cred ca poti fi considerat „traseist ” doar pentru ca nu ai iesit din politica odata cu un partid care dispare sau care e absorbit de un partid mai mare.
    Pe de alta parte faptul ca in 2000 a candidat in alegeri din partea APR si-a finalizat mandatul de 4 ani , apoi din 2004 a fost ales din APR , si-a finalizat si acest mandat , apoi din 2008 din partea PNL , si-a dus PANA LA CAPAT si acest mandat….eu consider o dovada de constanta politica si nu de traseism .
    Traseisti sunt de exemplu primarii care incep mandatul cu un partid ,mai schimba inca doua (oficial sau neoficial) si dupa patru ani au ajuns la al 4 lea partid.
    Oricum chiar legiuitorul a decis ca un mandat tine fix 4 ani apoi se reseteaza tot.Altfel…am fi alesi pe viata .Nici macar membrii Casei Regale nu au acest privilegiu…

  2. Domnule consilier se pare ca sunteti intr-o perioada de reconversie profesionala erijandu-va in avocatul domnului politician.. Demersul dvs putea sa produca efecte in conditiile in care argumentele erau solide nu subiective.. Mai faceti un recurs la istorie si memorie si mai reflectati un pic. Poate ati omis ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.