După mai multe „contre” între consilierii PSD şi primarul Lucian Iliescu, pe diverse subiecte dezbătute în şedinţa Consiliului local de joi, 4 noiembrie, scandalul – ce mocnea încă de la început – a izbucnit la unul din ultimele puncte aflate pe ordinea de zi – şi, poate, cel mai important: cel legat de constatarea încetării mandatului de consilier local al lui Marian Măroiu, în urma deciziei PSD de a-l exclude din partid. Practic, consilierii ar fi trebuit să emită o hotărâre de Consiliu prin care să ia act de încetarea, de drept, a mandatului fostului consilier PSD. Numai că Executivul a propus vot secret, prin care consilierii să răspundă, cu DA sau NU – la o singură întrebare: „Sunteţi de acord ca Marian Măroiu să nu mai fie consilier local?” Propunerea primarului Iliescu a fost dezaprobată de consilierii PSD, care consideră ilegală o astfel de procedură, în condiţiile în care, conform Legii nr. 393 din 28 septembrie 2004 privind Statutul aleşilor locali, art. 9: “(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: … (h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales; (3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.” Cu alte cuvinte, consilierii trebuie doar să constate încetarea de drept a mandatului, nu să voteze dacă persoana în cauză rămâne sau consilier. După numeroase certuri, presărate cu jigniri la adresa consilierilor PSD, s-a decis ca în buletinul de vot să fie trecută o altă întrebare: “Luaţi act de încetarea mandatului de consilier municipal al lui Marian Măroiu? DA. NU.” Majoritatea consilierilor 12 din cei 20 prezenţi – NU au luat act de încetarea mandatului lui Marian Măroiu şi, prin urmare, acesta rămâne, în continuare, consilier local, însă independent.

Imediat după această şedinţă, preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Consiliul local este absolut ilegal. “Nu concept ca Marian Măroiu să poată rămâne, în continuare, consilier local, în condiţiile în care el nu mai este membru PSD, partid pe listele căruia a fost ales în acest for. Lucrurile nu vor rămâne, însă, aşa, pentru că vom sesiza instanţele de judecată. În plus, vom înainta Prefecturii o adresă prin care atenţionăm că toate hotărârile Consiliului local Giurgiu, luate după ce Marian Măroiu a fost exclus din PSD, sunt lovite de nulitate. Oricum, lucrurile nu vor rămâne aşa, pentru că este strigător la cer ceea ce se întâmplă la Consiliul local Giurgiu”, a declarat preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu. La rândul său, Marian Măroiu a făcut o serie de declaraţii după votul colegilor săi: “Vreau să le mulţumesc, şi pe această cale, consilierilor locali care au fost alături de mine în această perioadă, şi să-i asigur de tot respectul şi consideraţia mea.

S-a demonstrat încă o dată că nici măcar colegii mei de consiliu nu au fost de acord cu această excludere a mea din Consiliul local, apreciindu-mă în primul rând ca lider politic. Am convingerea că, într-o zi, Dumnezeu va face dreptate şi tot ceea ce astăzi mi se întâmplă mie, într-o bună zi li se va întâmpla şi altora. Cât priveşte partea politică, deoacamdată nu vă pot spune decât un singur lucru: sunt independent şi, probabil, aşa voi rămâne o bună bucată de timp”.

Rămâne de văzut dacă acesta este sfârşitul războiului dintre Marian Măroiu şi fostul său partid, aşa cum rămâne de văzut şi ce poziţie va adopta Prefectura, după controlul legalităţi acestui act. Oricum, mai mult ca sigur, lucrurile nu se vor opri aici şi vor mai fi încă evenimente legate de acest subiect.

Cristina MOISE