liliana1Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, a transmis o interpelare parlamentară conducerii Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, care are ca obiect controversele legate de indemnizațiile pentru creșterea copiilor primite de studente.

În documentul adresat ministrului Muncii, parlamentarul giurgiuvean s-a referit la Ordonanța de Urgență nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, care ‘prevede în mod explicit faptul că studentele primesc indemnizații pentru creșterea copilului’.

Actul normativ menționat stipulează modalitatea în care studentele sunt îndreptățite să primească ajutorul respectiv din partea statului, după cum urmează: ‘se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învățământului preuniversitar, organizat potrivit legii, și începerea învățământului universitar, cursuri de zi, în același an calendaristic; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ universitar, cursuri de zi, cu sau fără examen de licență sau de diplomă, și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ universitar, la nivelul studiilor universitare de licență sau de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, cursuri de zi, și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ universitar la nivelul studiilor universitare de licență sau de master, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere”, a subliniat deputatul Liliana Ciobanu.

În final, Liliana Ciobanu a cerut răspuns la următoarele întrebări: ‘1. Toate studentele, indiferent de universitate, beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului, sau doar cele acreditate?; 2. În cazul în care doar studentele de la instituțiile de învățământ superior acreditate primesc această indemnizație, pentru a evita o confruntare ulterioară de situații și pentru a nu ajunge unele mame în situația de a fi obligate să restituie banii primiți, cum procedează Agenția Naționala pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială pentru a lua deciziile corecte?’.

‘I-am cerut ministrului Muncii să clarifice aspectele contradictorii din actul normativ menționat, precum și posibilitatea interpretării acestei legi, deoarece ambiguitățile amintite pot conduce la situații nefirești, în care mamele studente ar putea fi obligate să înapoieze banii primiți’, a concluzionat deputatul PSRO Liliana Ciobanu.

(Biroul de Presă al deputatului PSRO de Giurgiu Liliana CIOBANU, 8 decembrie 2015)