Comentariile legate de Piaţa „ţărănească” sunt departe de a se fi încheiat, găsindu-se alte şi alte argumente pro şi contra la proaspătul proiect cu trei variante, aprobat de Consiliul local Giurgiu. Întrebate care este părerea lor despre acest subiect şi ce au înţeles ele din textul proiectului de Hotărâre, surse din cadrul Primăriei Giurgiu ne-au declarat că o modernizare este imperios necesară, şi că cei ce închiriază tarabe cu scopul desfacerii mărfurilor agroalimentare trebuie să se bucure de un minimum de confort: aer condiţionat, boxe ca în Hala Centrală, posibilităţi de sortare şi depozitare a mărfii etc. „Demolarea magaziilor din spatele Pieţei nu are nicio legătură cu proiectul de modernizare a pieţei… Odată cu demararea acestor lucrări se va înlocui şi punctul Trafo, extrem de mare şi inadecvat, cu unul în miniatură.” Aceleaşi surse ne spuneau că unii deja transformaseră acele spaţii de depozitare a produselor agroalimentare în cafenele şi birturi, iar că vehemenţa unora dintre comerciaţi este legată şi de faptul că ei deocamdată sunt taxaţi la costurile de închiriere pentru producători, şi nu pe firme, privilegiu pe care l-ar pierde în condiţiile unei pieţe moderne. Se mai preciza şi faptul că pe timp de iarnă Primăria Giurgiu este obligată să susţină facturile de energie electrică, care sunt extrem de mari, chiriaşii tarabelor fiind nevoiţi să-şi bage câte un reşou în priză pentru a face faţă frigului, iar că de multe ori sumele cheltuite pe energie nu sunt acoperite de preţul chiriei unei tarabe, pe o zi. În noile condiţii, fiecare va trebui să-şi plătească propriile cheltuieli.

Aceleaşi surse ne asigurau de faptul că temerile comercianţilor faţă de viitorul cost de închiriere al boxelor nu sunt întemeiate şi că ele nu vor fi mai mari decât cele practicate în celelalte pieţe din ţară.

Dorind să aflăm şi părerea avizată a celui care urmează a gestiona această Piaţă modernizată, DGSPGC Giurgiu, am luat legătura cu directorul acesteia, Liviu Popazu care ne-a spus: “La ora aceasta, oricine poate vedea cu cochiul liber că Piaţa nu mai corespunde din punct de vedere al igienei, utilităţii ei, al modernităţii de ansamblu. La orele de vârf nu găseşti un loc de parcare, fiind locul cu traficul cel mai aglomerat şi mai confuz din municipiu. Şi până la urmă este vorba doar de un aviz de principiu… Nu se poate vorbi de o demolare „stricto senso”, căci Hala Centrală este monument istoric. Pentru noi, cel mai bine ar fi să se scoată această Piaţă la licitaţie, pentru ca altcineva să o gestioneze. Am scăpa atunci de orice comentariu. Privitor la cât din viitoarea Piaţă va fi ocupată cu produse agroalimentare asta este o decizie pe care o vor lua tot consilierii locali”. Liviu Popazu a mai dorit să menţioneze faptul că de când noul administrator al Pieţei este Pavel Marian, încasările au crescut spectaculos, de la 2-300.000 de milioane lei la 7-800.000 lei /lună, lucru confirmat şi de alţi câţiva consilieri locali, printre care şi Nicolae Barbu, consilier PSD.

Redacţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here