imagine-conferinta-site1-300x200Având în vedere faptul că deficitul de cadre medicale reprezintă a problemă importantă la nivelul spitalelor din toată țara, redacția publicației noastre s-a adresat directorului Spitalului Județean de Urgență din Giurgiu, doctor Mihai Petre, pentru a afla care este situația în acest sens în orașul nostru.

Acesta ne-a declarat că:  în Giurgiu există un deficit de personal medical important, Spitalul Județean având 700 de salariați și, pentru a putea face față tuturor cererilor, ar trebui să existe aproximativ 900 de cadre medicale, fie că vorbim de forța de muncă medicală superioară (medici), medie (asistenți medicali) sau auxiliară (infirmieri și îngrijitori).

La întrebarea concretă pe care i-am adresat-o doctorului Mihai Petre, și anume ce secții din spital nu au suficient personal medical, acesta a enumerat secțiile de oncologie, gastroenterologie, neurologie, nefrologie, precum și Unitatea de Primiri Urgențe (U.P.U.). Doctorul Mihai Petre ne-a precizat, în același timp, și secțiile unde s-a înregistrat o creștere a numărului de medici: pediatrie, chirurgie, neurologie, U.P.U. Secțiile de neurologie și U.P.U. se regăsesc și pe lista ”realizărilor” spitalului, pentru că, într-adevăr, au venit medici noi aici, dar tot nu este suficient, deficitul persistând chiar și așa, a explicat doctorul Mihai Petre.

Domnia sa  ne-a edificat și asupra cauzelor acestui deficit de personal medical: Prima cauză o reprezintă salarizarea, majoritatea cadrelor medicale plecând din Giurgiu pentru că își găsesc un loc mai bun de muncă în sistemul privat. unde salariul este de patru ori mai mare. Cea de-a doua cauză o constituie domiciliul, și, de aceea, am făcut demersuri către Consiliul Județean Giurgiu pentru a încerca să le rezolvăm doleanțele, prin găsirea unei locuințe de serviciu. Este vorba despre douăzeci de garsoniere în care personalul medical să poată locui. Totodată, avem inclusă în acest plan și decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele medicale navetiste. (Teodora NICOLAU)        De asemenea, a continuat doctorul Mihai Petre, sperăm ca anul acesta, în luna septembrie, să organizăm un concurs pentru angajări de urgență pentru sectorul medical auxiliar și mediu, în urma contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu (C.A.S.) și a creșterii veniturilor spitalului. Asta deoarece avem nevoie urgentă de cel puțin 15 asistente medicale, infirmiere și brancardieri.

 

 

        În privința medicilor, a mai spus doctorul Mihai Petre, actualmente avem în pregătire 60 de rezidenți, pe diferite specialități și sperăm că, după terminarea rezidențiatului, să rămână cât mai mulți în spital.

 

 

În încheiere, doctorul Mihai Petre a specificat următoarele: Eforturile cadrelor medicale din Spitalul Județean de Urgență Giurgiu sunt foarte mari, pentru că numărul bolnavilor este foarte mare, iar patologia este foarte complexă. Populația este săracă, a adăugat doctor Mihai Petre, și majoritatea bolnavilor cu probleme sociale apelează la spital în regim de urgență, pentru că acestea nu necesită nicio condiție birocratică. Dacă este caz social, automat acesta devine urgență, iar 30% din internări sunt cazuri sociale, pentru care spitalul cheltuiește foarte mulți bani, care nu sunt decontați de C.A.S, nu pentru că C.A.S. ar avea vreo vină, ci pentru că acest aspect nu este reglementat din punct de vedere legislativ, a conchis directorul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, doctor Mihai Petre.