penitenciarul-giurgiuŞerban OPRICĂ denunţă  condiţiile de risc, ale colegilor săi, din închisoare…

 Aşa cum informam în ediţia on-line a publicaţiei noastre, sâmbătă, 1 iulie, aproape de ora 10 dimineaţa, un agent supraveghetor aflat în serviciu pe una dintre secţiile de deţinere ale Penitenciarului Giurgiu a fost atacat cu o lamă de către un deţinut care a solicitat motivat ieşirea din cameră pentru a efectua un apel telefonic. La întoarcerea pe cameră, deţinutul a poziţionat la nivelul gâtului agentului o lamă şi l-a ameninţat că îi va tăia gâtul, din motive personale (pretextul a fost că agentul nu ar fi vrut să răspundă unor solicitări ale sale). Din fericire, totul s-a terminat cu bine, deţinutul recalcitrant fiind imobilizat de un coleg al agentului, sosit la chemarea acestuia. Doar norocul, vocea puternică şi auzul bun al colegului au făcut ca agentul nostru să nu îşi piardă viaţa, ne spunea Şerban Oprică, liderul SNLP – Filiala Giurgiu.

 

Singura şansă să rămâi în viaţă este ca deţinutul să fie amabil

La scurt timp de la producerea incidentului, care a şocat întreg personalul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) – din Penitenciarul Giurgiu, Şerban Marius Oprică, a transmis un punct de vedere al sindicatului: Când lucrezi singur pe secţie, aşa cum se întâmplă, de regulă, la Penitenciarul Giurgiu, singura şansă să rămâi în viaţă este ca deţinutul să fie amabil. Supravegherea a peste o sută de deţinuţi clasificaţi în regim închis şi de maximă siguranţă este o provocare, o ruletă rusească. Suntem pe punctul de a apela la familie şi prieteni să vină cu noi în serviciu, pentru a ne ajuta să ne facem treaba. Acesta este raportul de forţe: 1 la 100. Iar evenimentele din ultima perioadă ne înspăimânt – se precizează în comunicatul SNLP.

 

„Muncim cu mâinile goale, transformaţi în roboţi şi nimeni nu ne sprijină…”

 …Este strigătul de disperare al multora dintre angajaţii Penitenciarului Giurgiu.  Vorbind despre modul cum personalul angajat de aici  îşi îndeplineşte , concret, atribuţiile, Şerban Oprică  preciza într-unul din comunicatele sale postate pe site-ul Sindicatului: Calibrăm regulamentele de pază, supraveghere şi escortare pe lipsa de personal şi ne orientăm asumându-ne riscuri enorme. Ne provocăm cu îndemnuri „hai că se poate”, iar statul, care ne cere totul, nu ne oferă mai nimic. Obligaţia de a supraveghea permanent deţinuţii ne transformă în roboţi cu zeci de ochi şi multe mâini, iar la necaz această obligaţie imposibil de respectat ne aruncă pe birourile anchetatorilor, care apasă cinic pe articolul incriminator. Ministerul nu mişcă un deget pentru supuşii săi. Construim, în schimb, locuri de deţinere, dar refuzăm să suplimentăm schema de personal, din motiv că nu sunt bani…

 ”Ne asumăm riscuri, dar nu trebuie să fim aruncaţi în gura leilor!”

Faptul că deţinutul cu pricina a profitat că telefonul de pe cameră nu a  funcţionat, l-a indignat pe liderul sindicatului din Giurgiu al SNLP, care declara:  Statul nu acceptă ca telefoanele să fie introduse în camerele de deţinere şi se preferă plimbarea deţinuţilor foarte periculoşi pe holul secţiilor, cu riscul ca aceştia să ameninţe, agreseze verbal sau să atace angajaţii. Ne asumăm riscul inerent al muncii,  dar asta nu înseamnă că trebuie să fim aruncaţi, în mod voluntar, în gura leilor. La Giurgiu avem vârful sistemului penitenciar şi acest lucru este recunoscut la nivelul sistemului nostru. Custodiem cei mai periculoşi deţinuţi din ţară şi aici sunt trimişi cei „neascultători”, pentru că la noi se poate orice! De aceea, Filiala Giurgiu a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare îşi exprimă indignarea faţă de modul în care angajaţii acestei instituţii sunt trataţi de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor în sensul că solicitările de suplimentare cu personal, respectiv alocaţiile bugetare pentru dotarea cu echipamente şi mijloace auto sunt refuzate sistematic, iar acest lucru pune în pericol viaţa angajaţilor. Atragem atenţia cu privire la situaţia gravă în care s-a ajuns, şi analizăm oportunitatea unor acţiuni de tip sindical pentru respectarea legalităţii în ceea ce priveşte repartizarea în serviciu a unui număr de personal conform legislaţiei”, se  mai arată în comunicatul SNLP.

  Solicitările Conducerii închisorii au fost de fiecare dată refuzate

Oficialii de la Bucureşti cât şi parlamentarii giurgiuveni sunt solicitaţi de sindicalişti să vină să vadă, pe viu, situaţia de la Giurgiu. La acest Penitenciar, transformat, în  anul 2009, în Penitenciar de Maximă Siguranţă, lucrează doar  10 agenţi de supraveghere pe tură, care au în custodie un număr de aproximativ o mie de deţinuţi!?  Mai mult chiar… sunt secţii în care există UN SINGUR agent de supraveghere, care intră în mijlocul deţinuţilor cu mâinile goale!  În acest  context Şerban Oprică declara – în exclusivitate  pentru „Jurnal Giurgiuvean” – că cei din conducerea Penitenciarului au făcut până acum nenumărate demersuri către forurile superioare, pentru suplimentarea numărului de agenţi de supraveghere, însă de fiecare dată au avut drept răspuns refuzul categoric al celor ce gestionează întreg acest sistem.

 ”Nu avem nevoie de martiri…”

 „Agentul respectiv, care a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, din fericire, după cum ştiţi, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Ceea ce însă nu ştie nimeni – din afară – este că tânărul a rămas în serviciu, şi-a încheiat tura, iar la tura următoare s-a prezentat la în tură , ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu vreau, sincer, să ajung să comemorăm vreun coleg pentru că mai-marii din minister şi de la ANP nu găsesc soluţii pentru rezolvarea problemelor de personal. Nu avem nevoie de martiri”, ne-a mai declarat , vizibil tulburat de acest incident, Şerban Oprică. În încheierea dialogului purtat cu el, de către reporterii publicaţiei noastre, liderul de sindicat  a mai precizat că intenţionează să îi invite pe cei din conducerea ANP sau de la Ministerul Justiţiei la Penitenciarul Giurgiu, pentru a  constata  personal care sunt condiţiile de muncă ale cadrelor angajate aici.

 Încă un demers…

 De asemenea, Oprică  a  menţionat faptul că  va solicita parlamentarului giurgiuvean care face parte din Comisia de Apărare (n.r. – deputatul Alexandru Andrei) să aibă o întâlnire cu angajaţii Penitenciarului Giurgiu, pentru ca, mai apoi, acesta să prezinte mai departe situaţia din teritoriu, pe care cei de la Bucureşti nu o cunosc integral şi, aşa cum precizam în rândurile de mai sus, în timp ce alţii o ignoră. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai urgent, înainte ca un  astfel de incident să se încheie cu o dramă nedorită de nimeni.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

  1. Nu e prima data intrebati in 2007 la penitenciarul focsani ce sa intimplat dar nu se stie nimic decat foarte putini omeni din sistem pt ca sa musamalizat totul deoarece domnul Celmare trebuia sa iasa la pensie si sa mearga adjunct in directie si nu avea nevoie de scandal pe mosia sa . Daca cineva vrea sa afle mai multe eu sunt disponibil sa vorbesc cu oricine despre asta si stiu cel mai bine ce si cum s-intimplat pt ca eu am fost cel agresat in timpul serviciului si nu numai amenintat ci chiar taiat spre norocul meu si al fiicei mele acel detinut nu a dat bine cu acea lama si nici infecyatacnu era cu cinevstie ce virus sau boala .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here