Decizia Curții Constitutionale de a elimina obligativitatea orelor de religie din școli, va fi aplicată din luna septembrie a acestui an. 

Părintii sau elevii majori trebuie sa ceara in mod expres includerea acestei materii in orarul lor, daca vor dori sa o studieze. Iar directorii vor avea noi probleme: cum sa puna ora de religie, la inceputul sau la sfârșitul programului? Și cum să umple catedra minimă pentru profesorii de religie, în caz ca nu se vor mai aduna suficienti elevi?

În prezent, religia e studiata automat de toata lumea. Mai putin de elevii ai caror parinti au cerut excluderea ei din orar. Din toamna va fi invers: apare in orar doar daca o cere parintele. Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, confirma ca decizia Curtii Constitutionale se va aplica din toamna.

Pentru situatiile inevitabile in care religia va fi totusi pusa in mijlocul orarului ramane totusi biblioteca, drept loc de gazduire pentru scolarii care NU frecventeaza cursul. Este posibil ca schimbarea statutului, din obligatorie in optionala, sa zdruncine serios si linistea dascalilor care predau materia.

Toma Patrascu, presedintele ASUR: „Directorii de scoala trebuie sa ia toate masurile ca asupra elevilor, asupra familiilor nu se fac presiuni pentru a se accepta participarea copiilor la aceste ore”.

Patriarhia Romana, care a contestat decizia luata de Curtea Constitutionala, vede jumatatea plina a paharului. spunând că decizia „nu e o lovitura data religiei, ci o posibilitate de asumare responsabila a studierii ei.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here