Nu mai puțin de 3,3 milioane de români, cu 500.000 mai mulţi decât în anul precedent, sunt număraţi astăzi în rândul „persoanelor celor mai defavorizate din Uniunea Europeană” . Ei vor primi, în consecinţă, susţinerea prin coşuri alimentare finanţate de la Bruxelles. Ne întrebăm atunci : Cum ne poate vorbi premierul de creștere economică în timp ce aceste realități ne arată cu totul altceva, mai altfel spus, o sărăcie lucie?

Printr-un concurs de împrejurări politice, coşurile alimentare nu au fost distribuite, în 2014, în două tranşe anuale, aşa cum sună regula generală a programului european, ci vor veni o singură dată, în noiembrie – decembrie. De altfel, cuponul guvernamental tipărit prin „Imprimeria Naţională” şi care va ajunge prin Poşta Română în ţară anunţă beneficiarii că vor putea ridica produsele „la data care va fi comunicată de primărie”.

Acelaşi cupon include sigla şi numele Guvernului României de trei ori, punând chiar pe verso, la enumerarea surselor de finanţare, bugetul de stat înaintea Fondului de Ajutor European. Situaţia financiară a programului arată însă contrariul: alimentele, transportul, chiar pregătirea personalului sunt finanţate de Uniunea Europeană în proporţie de 85%, Guvernul cofinanţând programul cu doar 15%. În plus, regula introdusă de Consiliul European din acest exerciţi financiar este aceea că ţările aflate într-o formulă de acord cu FMI; cu este şi România, pot scădea procentul de cofinanţare până la 5%.

 

Ce primeşte fiecare beneficiar

Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană pentru persoane defavorizate vor putea fi ridicate de la centrele desemnate de primări. Teoretic, practic nu se știe exact cănd persoanele beneficiare vor intra în posesia ajutoarelor. Pănă la acest moment aceștia se pot bucura doar de tichetele primite prin poștă. Fiecare tichet are pe spate numele unității unde trebuie să se prezinte persoana pentru a-și ridica alimentele, din momentul în care este anunţat că sunt disponibile aceste ajutoare. Cănd vor fi disponibile, nu știm deocamdată, ministrul omițănd să ofere un termen, mizănd pe răbdarea beneficiarilor mai ales că alimentele sunt încă în faza de licitaţie,

De acest program beneficiează :  Persoanele care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei (familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat; şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precum şi cei care nu mai primesc această indemnizaţie; pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;  persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Informaţii suplimentare despre cupon:

Cuponul este documentul prin care se va atesta calitatea de beneficiar al pachetului cu alimente de bază prin apartenenţa la grupul ţintă.Cuponul nu are valoare financiară şi va fi prevăzut cu elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea.Cuponul este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, CNP, domiciliu).

Cupoanele sunt tipărite de Imprimeria Naţională, iar distribuirea acestora către beneficiarii finali este realizată de Poşta Română.Valoarea coșului de alimente (ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate) este de aproximativ 128 lei și va fi oferit o singură dată pe an.

Pe baza cuponului uninominal, beneficiarul primeşte 4 litri de ulei, 4 kilograme zahăr, 4 kilograme de făină albă, 4 kilograme de făină de mălai, 2 pungi de paste făinoase (400 gr), 8 cutii conservă de carne de porc (300 gr), 6 cutii conservă de carne de vită (300 gr) și 10 cutii conservă pate de ficat (200 gr).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here