Apariţia, de curând, a Legii Lustraţiei, a dat fiori multor politicieni. Conform acesteia, cei care au deţinut funcţii de conducere în aparatele fostului Partid Comunist Român nu vor mai avea voie, timp de zece ani de la intrarea legii în vigoare, să mai ocupe vreo funcţie importantă, cum ar fi cea de preşedinte al României, parlamentar, primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean. Pentru mai multe lămuriri, ne-am adresat senatorului Colegiului I, Cezar Măgureanu, care a avut amabilitatea de a ne răspunde câtorva întrebări:

R. – Domnule senator, legea a apărut la două decenii după răsturnarea comunismului. Nu este puţin cam târziu?

Cezar Măgureanu – Este adevărat, este relativ târzie apariţia acestei Legi a Lustraţiei. Dar, ştiţi cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. E drept, mari modificări nu se mai pot face, în ceea ce priveşte eventuali candidaţi la funcţii înalte, dar cel puţin se face o reparaţie morală.

R. – Concret, pe cine „pune la zid” prezenta lege?

C.M: – Toate persoanele care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional sau judeţean, după caz, al Partidului Muncitoresc Român, al Uniunii Tineretului Comunist, al Uniunii Tineretului Muncitoresc, membrii ai Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, persoanele care au exercitat funcţia de activist în cadrul aparatului de propagandă al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, persoanele din conducerea instituţiilor de presă ale PCR, UTC, persoanele din conducerea învăţământului de partid, şefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare româneşti în străinătate.

R – Din cele ce cunoaşteţi, la nivelul municipiului sau al judeţului ar putea fi persoane ce s-ar afla sub incidenţa Legii Lustraţiei?

C.M: – Ştiu şi eu ceea ce ştie mai toată lumea: primarul Lucian Iliescu ar putea intra sub incidenţa acestei legi. Este de notorietate faptul că a făcut parte din conducerea Partidului Comunist Român.

R – Ce se va întâmpla cu cei care intră sub incidenţa legii, dar care ocupă în prezent funcţii de conducere la diferite niveluri?

C.M: – Aceştia îşi vor duce mandatul la capăt, dar nu vor mai putea candida la viitoarele alegeri.

R – În condiţiile în care se impune, prin intermediul acestei legi, o interdicţie de a fi ales, nu se poate spune că se încalcă drepturi fundamentale ale omului, anume acela de a alege şi de a fi ales?

C.M. – Nu cred că se poate pune o asemenea problemă, deoarece până în prezent nimeni nu a făcut nicio contestaţie la Curtea Constituţională sau la alte foruri de gen. Dar, aşa cum am mai spus, legea vine ca o reparaţie morală, nu neapărat să acuze sau să incrimineze anumite persoane!

A consemnat,

D.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here