te-ia-dna-micÎntâmplător, zilele trecute, am descoperit pe NET un material semnat Nicoleta Cristea care creiona extrem de elocvent cam ce se întâmplă pe la noi prin on line-urile locale, pe site-urile unor bloggări cu pretenții de jurnaliști. Exemplele folosite de autoare par extrase din textele celor ce schingiuiesc în fiecare zi limba română. În continuare o vom lăsa pe autoare să vă introducă într-un mod savuros, în  peisajul virtual al denunțurilor făcute pe site-ul pârâcioșilor români: Te ia DNA.ro

 Domnii şi doamnele infractoare păzea! Pe internet a devenit viral în doar câteva zile un site de denunţuri, unde fieşce cetăţean „care este” poate da în gât persoanele certate cu legea. Nu ştim dacă DNA-ul genuin dă câte un refresh pentru a afla pulsul corupţiei, dar cert este că românii au multe ofuri. Însă dintre chestiunile despre care nu ne îndoim că au un sâmbure de adevăr, limba română iese destul de şifonată. Iar pe alocuri nici nu se înţelege exact ce a vrut semnatarul denunţului să „dea în gât”.

Ai asistat la vreo faptă de corupție? Cunoști un funcționar public care a comis o infracțiune? Denunţă-l … și salvează-ți țara!” Cam aşa sună explicaţia apariţiei acestui site de denunţuri, www.teiadna.ro. Ceea ce e de bine până la urmă, pentru că, nu-i aşa, faţă de un denunţ adevărat, aici nu e nevoie să îţi devoalezi identitatea. Pentru a încărca un denunţ e nevoie să ştii doar numele „doamnei / domnului infractor”- nu trebuie să jignim pe nimeni, funcţia ocupată, judeţul, formaţiunea politică şi să detaliezi un pic ce crezi tu că s-a întâmplat.  Poţi fi un român oarecare, un anonim, un scriitor arhicunoscut, ba chiar poţi să te semnezi într-o limbă de circulaţie internaţională, sau doar într-una mai diferită…aşa. (Oare cum s-o scrie Nicoleta în elfă?) Nici nu e nevoie să ştii cum se scrie „lua-mi-ai”. E acceptată orice formă naturală – nu cultura, ci informaţia contează! Dar poţi ataşa şi documente şi da linkuri pentru a susţine denunţul. Eu aş propune un link permanent către dexonline, dar mă rog, nu sunt cea mai în măsură să dau sfaturi. Pentru cei curioşi, aşa, ca mine, pot doar să caute după judeţul care îi interesează şi pot afla cine sunt persoanele denunţate. Vrancea stă bine şi aici, puţină corupţie spre 0, nimic cert. La ora la care scriu aceste rânduri site-ul avea 206 denunţuri, primul trimis pe 11 martie. Nu am avut răbdare să le parcurg pe toate, dar unele dintre cele frunzărite sunt certate rău cu limba noastră. Şi nu e nevoie să mă credeţi pe cuvânt.  

„N-ul cunosc dar a furat din gara sinaia…”

Exact aşa începe un denunţ încărcat pe acest site. Ce urmează, e cireaşa de pe tort:

„Mi-a spus ,fără să-l întreb,că :eri o persoană ne cunoscută mi-a oferit cheşi 3 salarii şi bilete de tren a în dimineaţa următoare la dus-întors să mă prezint ca … în jurul orei 22,că o să găsersc acolo pe cineva care î-mi va da de lucru .A venit pe peron o persoană,m-a întrebat dacă am venit … să lucrez … şi i-am spus că da.Hai după mine şi am ajun s între linii unde era parcat un excavator nou şi doi oameni. … fix la ora 5 a venit omul, mia mulţumit şi am plecat acasă. După părerea mea şina era nouă şi ziceau legătorii pleacă la Constanţa”.

Punctele de suspensie îmi aparţin, prea dădea în vileag totul şi am preferat să îi las pe cei abilitaţi să facă muncă de documentare. Exemplul 2 de material de studiu îl reprezintă denunţul intitulat „deţinătorii de jocuri electronice (păcănele)”. Şi ce fac ei? „Încasează zeci chear sute de mii de lei întro lună plătesc la stat taxa de 800 lei pe aparat şi ce mai bagă ei un profit de vreo 500 -1000 de lei restul îi înpart între ei cel care le deţine şi patronul care are locaţia unde le are în chirie în plus văd o mulţime de minori jucând dar nimeni nui opreşte”. Ahaaaa!  Omul avea multe de spus, de aceea punctul la final de propoziţie nu-şi mai avea rostul. Despre exprimare ce să zic…este de mare angajament! Nu toţi cei denunţaţi sunt însă necunoscuţi. Şi ca să o dau în stereotipii, unul dintre cei mai discutaţi oameni, „Băsescu Traian”, are la rândul său locul pe panoplia denunţurilor. Nota bene: „şeful mafiei/ Romania • 15 Martie 2015. E Capo di tutti Capi ! Restul e can-can. Dacă pe ăsta nu îl opriţi, mai bine închideti prăvălia” scrie cineva de parcă ne-ar fi demonstrat că a descoperit gaura de la covrig . Scurt şi la obiect!

Îi mulțumim Nicoletei Cristea pentru că ne-a ajutat mai bine ca oricine să îi denunțăm prin acest material pe delatorii îngâmfați și proști ce nu mai încap pe site-urile și blogurile giurgiuvene. Pupici că ”neam” plictisit de voi!

(Blogăr Eanu)

1 COMENTARIU

  1. Și când mă gândesc că în clasa a V-a aveam o profesoară de Franceză ( domnișoara Maria-Meri Brateș) care nu-i încuraja deloc pe pârâcioși,ba dimpotrivă,îi scotea la tablă și le freca ridichea de nu mai știau nici cum îi cheamă,apoi ne dăscălea că nu este frumos să -l pârăști pe colegul tău,mai ales să spui minciuni din invidie că e mai bun la carte s.a.De aceea nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată înclinația multor conaționali de-ai noștri către turnătorie,delațiune și pârâciune chiar la porți străine.Dar parcă niciodată asemenea apucături n-au fost asa de exacerbate ca în prezent.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.