politie

 După cum știm de la 1 mai, salariul minim pe economie va creşte, de la 1.050 de lei, la 1.250 de lei!  Din păcate pentru conducătorii auto , de la 1 mai vor crește şi amenzile de circulaţie!

Potrivit  art. 98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, cele  mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni (convorbirile la telefon, nesemnalizările, sau conducerea fără  centura de siguranţă), vor ajunge de la această dată, la 250 de lei ( adică 2-3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi  se vor aplica persoanelor fizice sunt  cele din clasa IV-a. Ele ajung chiar și la 20 de puncte /penalizare ,  adică 2.500 de lei amendă. Este vorba despre cei care, spre exemplu, conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, sau cei care intră pe autostrăzi, drumuri modernizate cu noroi pe cauciucuri murdărind carosabilul , cei care transportă copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmatriculare etc.

(Jurnal)