Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) apreciază că în ultima vreme, în România, conflictele de interese au degenerat în lupte surde, între putere şi opoziţie, discreditând astfel din ce în ce mai mult politicul, ca activitate organizatorică, într-un an electoral în care lucrurile ar trebui să fie tocmai invers. Neîncrederea faţă de politicieni a atins în ultima vreme cote destul de alarmante, ne spune Nicu Ştefan, preşedintele UNPR – Organizaţia Judeţeană Giurgiu, astfel că acum planul politic este perceput mai degrabă ca o sursă a corupţiei şi anarhiei, decât ca generator de ordine şi siguranţă. În Parlament, opoziţia, reprezentată de USL,  într-o perioadă reală de criza mondială, a găsit momentul să declanşeze “greva parlamentară“, în detrimentul responsabilităţii şi al interesului naţional, în timp ce puterea condusă de PDL caută soluţii de scoatere a ţării din criza economică, dând uneori dovadă de rigiditate, lipsă de dialog şi chiar neprofesionalism.

Fiecare dintre ele se manifestă ca fiind posesoare de soluţiilor salvatoare, fără a se simţi îmbunătăţiri în viaţa cotidiană. UNPR apreciază că poporul român nu are nevoie de o scenă politică divizată de conflicte partizanale, ci de o permanentă dezbatere a soluţiilor. Partidele din dreapta şi stânga echişerului politic trebuie să depăşească era polarităţii şi a polemicii, redefinindu-şi relaţiile sub semnul interactivităţii. Tranziţia către modernitate, subliniază Nicu Ştefan, presupune şi un moment de reorientare şi de schimbare a valorilor. Oricât de indispensabilă ar fi pentru dezvoltare, tehnocraţia nu poate suplini nevoia de solidaritate şi coeziune socială într-un sistem. Numai politicul are abilităţile necesare satisfacerii acestei nevoi. De aceea, UNPR, spune liderul progresiştilor giurgiuveni, apreciază că ne vom moderniza şi vom intra în istoria prezentului atunci când ne vom reabilita scena politică prin producerea unor noi valori.

Corupţia şi jocurile politice – stopează progresul ţării

România, din păcate, a ajuns astăzi, precizează preşedintele Nicu Ştefan, în situaţia în care interesele sale sunt periclitate din interior. Trebuie să nu ne mai amăgim cu discursuri politice xenofobe, marcate de mania comploturilor. Primii responsabili pentru gravitatea situaţiei actuale a ţării trebuie căutaţi printre politicienii şi partidele de stânga sau de dreapta, care au condus ţara timp de peste 20 de ani. În momentul în care corupţia şi jocurile politice sunt cele care primează, toate reformele necesare societăţii sunt îngheţate. Din acest motiv societatea civilă percepe partidele politice ca ceva nereprezentativ, generator de afaceri ilicite şi inutile. Din păcate, clasa politică nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea propriei credibilităţi. În acest context, subliniază Nicu Ştefan, cetăţeanului i se induce impresia că numai “ tehnocratul “ este cel care poate salva România, fiind investit de creatorii săi de imagine cu capacitatea de a înfăptui minuni. Intoxicarea opiniei publice cu aceste mituri electorale, în concepţia UNPR este extrem de periculoasă. În primul rând, ea este o ameninţare la adresa democraţiei a cărei condiţie esenţială este pluripartidismul politic şi nu soluţiile tehnocrate. În al doilea rând, UNPR apreciază că această tehnică de manipulare denigrează soluţiile raţionale şi încurajează foamea de mituri. Oamenilor li se promit salvări miraculoase, personaje providenţiale, dar nu li se explică niciodată mecanismele concrete prin care urmează a fi realizată aşa – zisa salvare.

Interesul naţional şi dialogul social pot scoate România din criză

UNPR apreciază că şi atunci când politica devine puternic personalizată, democraţia are de suferit. „Sunt cercuri oligarhice care dispunând de mijloace puternice de manipulare încearcă sa construiască o opinie generală favorabilă lor. Acest caracter artificial, al unei opinii construite în scopul de a promova la conducerea ţării anumite persoane, este o sfidare la adresa dezbaterii politice autentice. Ni se pare periculoasă această putere exagerată a imaginii în detrimentul principiilor, şi a formei sale în detrimentul fondului. În aceste condiţii, UNPR apreciază că astăzi în România se impune o schimbare radicală, schimbare pe care numai o forţă politică cu mare susţinere o poate produce. Nici o altă formă de organizare nu poate coaliza în jurul ei un consens atât de amplu încât să poată determina o mobilizare generală în vederea ieşirii din criza economică”, subliniază liderul progresiştilor giurgiuveni. Clasa politică, spune Nicu Ştefan, a comis şi greşeli mari, dar nu de marginalizarea ei avem nevoie acum, ci de regenerarea şi revitalizarea sa cu oameni politici capabili şi necompromişi. Acesta este lucrul pe care şi-l propune să-l facă UNPR, prin reprezentaţii săi, la nivel local, judeţean, naţional şi mai ales la nivel Parlamentar. Prin principiile şi programele sale, UNPR, ca partid responsabil care pune interesul naţional şi dialogul social pe primul plan, doreşte să scoată România din criză. Aceste idei reprezintă, de asemenea, şi un angajament limpede pe care dorim să ni-l exprimăm şi prin care dorim să punem capăt tuturor miturilor denigratoare la adresa românilor. „Atâta vreme cât nu ne vom pierde capacitatea de a ne revolta cu privire la direcţia nefastă spre care se îndreaptă societatea noastră, încă mai putem face ceva ca să salvăm România.

„Să facem ceva” – aceasta ar putea fi un foarte potrivit principiu director pentru o forţă politică cum este UNPR, partid preocupat să se distingă din mulţimea de partide care nu fac nimic. Este bine că majoritatea românilor şi-au păstrat această capacitate de a se revolta, de a nu ceda în faţa mizeriei zilnice. La această nemulţumire, UNPR este gata să răspundă oricând cu solidaritate şi soluţii concrete, pentru a asigura ieşirea ţării din criză”, conchide preşedintele Nicu Ştefan.

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

  1. Imi pare rau ca nu voi putea avea incredere in niste oameni politici care fug acolo unde ciolanul are mai multa carne.In rest vorbiti frumos,criticati voalat PDL-ul si tot ce s-a facut pentru binele romanilor(in opinia voastra BINE,eu zic RAU),darnu cred ca veti obtine alte voturi in afara celor personale si ale familiilor voastre.GATA a-ti terminat cu viata de politician PA dupa PNT.cd in uitare.in rest CU STIMA. Un cetatean scarbit ce voi profitorii si mincinosii Romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here