Deşi s-au luat tot felul de măsuri coercitive, s-au dat amenzi, s-au întreprins controale de către Casa de Asigurări de Sănătate, ajungându-se chiar la ameninţări cu dosare penale, sunt încă destule farmacii din judeţul Giurgiu care ”cumpără reţete” de la medicii de familie, şi nu numai.  Ce înseamnă asta? Că sunt încă medici ce primesc bani pentru a elibera medicamente, direct de la ei din cabinet,  sau doctori care îi sfătuiesc pe  bolnavi de la ce farmacii pot procura, expres, reţeta prescrisă.

Cel puţin aceasta este teoria unora dintre cadrele ce îşi desfăşoară activitatea în sistemul de sănătate local. Sursele ne mai spuneau şi faptul că tot mai puţine farmacii mai eliberează astăzi medicamente, “deficitare” (greu de procurat), în regim compensat, preferând să refuze aceste reţete şi să le vândă la preţul lor iniţial, din dorinţa ca profitul să fie cât mai mare. Mulţi dintre pacienţi ne declarau că în luna decembrie 2013, de exemplu, La Giurgiu, cei ce au solicitat, morfină fiole, pe reţete compensate, au fost refuzaţi. De ce  se întâmplă aşa ceva atâta timp cât farmacistele eliberează alte medicamente, tot din categoria celor indicate în cancer, la preţ întreg, cu mult mai scumpe decât acestea? Una dintre singurele farmacii care au eliberat totuşi acest medicament atât de căutat, (morfina), spun bolnavii,  a fost farmacia Regal.  Din aceeaşi goană după profit imediat, se pare. Ştiut fiind că acest profit nu se poate realiza niciodată  din reţete gratuite  sau compensate, bolnavii sunt obligaţi să fugă de la o farmacie la alta, străbătând uneori tot oraşul.

La rândul lor farmaciştii se plâng, din ce în ce mai des,  de tonul imperativ, ”de sus”, al unor salariaţi din cadrul CJAS Giurgiu, care îi tratează de parcă aceştia le-ar fi şefi. Un aspect pe care cu siguranţă preşedintele Casei de Sănătate Giurgiu, Marin Constantin,  din câte îl cunoaştem noi, îl va ajusta în următoarea perioadă.

T. Florian