Mai în glumă, mai în serios, ministrul agriculturii, Petre Daea, răspunzând recent  întrebărilor jurnaliștilor  declara: „e o perioadă în care găinile stagnează în ouat”!? Cum s-ar traduce asta. Explicaţia ne-a dat-o un comerciant din

 Piața Centrală a municipiului, care ne-a vorbit totodată de mafia de prin pieţe privind acest produs atât de solicitat.

L-am întâlnit pe nea Mitică, un comerciant de ouă din Bălanu, ce tocmai scotea la vânzare  câteva zeci de ouă luate direct din coteţul găinilor sale outoare. Omul vindea atât  ouă de găină, la prețuri cuprinse între  1,2 şi 1,6 lei (în funcție de mărime), dar și ouă de rață, la 1,5 lei /bucată.

Iubitor de conversaţie şi slobod la gură,  nea Mitică ne-a băgat scurt în şedinţă explicându-ne care este explicaţia creşterilor preţului ouălor.

știți dumneavoastră că nu e adevărat ce spun ăștia pe la televizor. Găinile au avut, mereu, perioade în care s-au ouat sau perioade în care nu au ouat aproape deloc. Dar faptul că au impus ăștia de la București niște prețuri, ne-au dat și pe noi peste cap. Dacă la magazin oul e un leu, eu nu pot să îl vând mai ieftin, că dacă îl dau sub un leu, zice lumea că e vechi, că e luat de sub cloșcă…Așa, sunt nevoit să merg și eu în rând cu prețurile de la magazine. E greu, vindem greu, dar am noroc de oameni care mă cunosc și care vin special la mine, unii chiar mi-au comandat ouă pentru sărbători”, ne-a mărturisit comerciantul nostru, înainte de a se întoarce să își servească cei câțiva clienți amatori de ouă de țară.

 

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.