Intrată în tradiţia poporului român, Boboteaza (Botezul Domnului) a fost celebrată, aşa cum se cuvine, şi de credincioşii creştini ortodocşi din comuna Vedea. Încă de dimineaţă, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, câteva sute de locuitori ai comunei au intrat, cu evlavie, în Biserica ce poartă hramul “Sf. Pantelimon”. Din păcate, cu toate că este monument istoric – unul dintre puţinele lăcaşe de cult pictate de Gheorghe Tătărescu – nici până la această dată nu au fost găsite fonduri pentru restaurarea interiorului acesteia. „Avem nevoie, pentru toate lucrările care trebuie executate, de aproximativ 12 miliarde de lei vechi”, ne spunea primarul comunei Vedea, Marin Bălan. „Ne mulţumim, pentru început, şi cu suma de trei miliarde, pentru a putea demara lucrările de curăţare a pereţilor interiori. Fiind monument istoric, nu ne putem permite să intervenim singuri, ci avem nevoie de o mulţime de avize. Aşa cum vă spuneam şi anul trecut, avem depus la toate forurile competente, un proiect de restaurare a bisericii, dar, din păcate, pentru orice altceva au fost fonduri, numai pentru restaurarea unui monument istoric la care opresc, din când în când, străinii aflaţi în tranzit prin comuna noastră, nu s-au găsit niciodată sumele necesare”, mai spunea primarul Marin Bălan.

La sfârşitul slujbei care a strâns în centrul comunei toată suflarea localităţii, după ce caii au fost binecuvântaţi cu aghiasmă de către cei doi preoţi parohi (Horia Vamoş şi Marin Bratu), primarul Marin Bălan a continuat tradiţia începută anul trecut: s-a deplasat, împreună cu părintele Horia, la cele două bazine care asigură apa potabilă pentru comunele Vedea şi Malu, pentru a le sfinţi.

„Ne-am gândit la bătrânii care nu s-au putut deplasa la biserică, aşa că timp de un an oamenii din cele două comune vor avea aghiasmă direct la robinetele din case!”, spunea Marin Bălan.

Înainte de a ne despărţi şi de preotul Horia, care slujeşte la biserica din Vedea de aproape 32 de ani, acesta ne spunea: „Dacă nu se vor găsi fonduri pentru restaurarea bisericii în care îmi desfăşor activitatea, şi în care oamenilor le este teamă să mai intre, pentru că le dă o senzaţie de loc sinistru, voi merge din casă în casă, pe la fiecare enoriaş, şi voi strânge semnături pentru a scoate din lista monumentelor istorice biserica noastră. În aceste condiţii, vom putea mai uşor să ne restaurăm lăcaşul de cult!”, a încheiat părintele Horia.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here