Zeci de pacienţi pe săptămână, câte 8-10 cazuri pe zi, acesta este bilanţul victimelor acestor insecte, ce au creat un adevărat coşmar în rândul populaţiei judeţului

Se pare că anul acesta la Giurgiu s-a înregistrat vârful cazurilor în ceea ce priveşte muşcăturile de căpuşe, din ultimii 20 de ani, conform spuselor doctorului Irina Andreescu, medic specialist, Boli Infecţioase, din cadrul Spitalului judeţean. “Nebunia cu muşcăturile de căpuşe a început încă din luna martie a acestui an. Am avut chiar şi zece cazuri pe zi, dar din fericire nu au fost cazuri grave, deşi în câteva dintre ele am avut suspiciuni de boală “Lyme”, dar care nu s-au confirmat în final, pe plan local” – ne spunea dr. Andreescu. Întrebată din ce mediu social proveneau cei mai mulţi dintre pacienţi, dr. Andreescu ne-a declarat că erau deopotrivă persoane ce locuiau la ţară, ce cu siguranţă fuseseră muşcate în timpul lucrărilor la câmp, dar şi din mediul urban ce acuzau că muşcăturile au apărut după un picnic la iarbă verde sau după o vizită la mormintele celor dragi, în cimitir.

“Am avut un caz, al unui crescător de albine care, în ciuda echipamentului de protecţie, cu cască, cu mănuşi etc, a fost muşcat de o căpuşă. Altcineva ne spunea că a încercat să dea cu ceva împotriva lor şi s-a pomenit că acestea se retrăseseră pe pereţii casei sale, motiv pentru care a renunţat să mai lupte în acest mod cu ele.“ Irina Andreescu ne mai spunea că deşi lumea se panichează imediat când aude de acest subiect, nu toate căpuşele sunt purtătoare de agenţi patogeni pentru om, în stare a creea probleme medicale. “De obicei căpuşa, aparatul bucal al acesteia care deseori rămâne în pielea pacientului, infectându-l, trebuie scoasă de către un medic chirurg sau un dermatolog şi nu de mama sau de tata, acasă. Ele se strecoară în zonele mai călduroase ale corpului şi mai acoperite (cap, zona inghinală, subraţ, etc).“ Doctoriţa Andreescu ne mai spunea că de când este foarte cald afară cazurile s-au rărit vizibil. Un fapt la fel de ciudat este că niciun pacient nu a venit până acum muşcat, de două ori, de căpuşe. Evident cel mai bun antidot pentru aceste insecte rămâne stropirea vegetaţiei cu substanţe toxice, speciale, care ar putea izola acest fenomen aproape naţional.

T. Florian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.