reviziiCe explicații dă societatea de gaz , giurgiuvenilor nemulțumiți de serviciile sale…

 În urma numeroaselor sesizări primite la redacție, în care giurgiuvenii reclamau neprofesionalism în executarea lucrărilor de către unica firmă distribuitoare de gaze naturale din județul Giurgiu, Wirom Gas S.A., precum și timpii mari de așteptare pentru obținerea aprobărilor necesare demarării lucrărilor, ne-am adresat pentru explicații și lămuriri șefei serviciului de comunicare al firmei cu sediul central în București, Mihaela Voicu.

Întrebată, în primul rând, de ce birocrația în obținerea aprobărilor este atât de  mare, aceasta ne-a explicat: Extinderea rețelei de gaze implică o serie de autorizații de construcții și avize de executare, care, prin lege, trebuie obținute de la diferite instituții/autorități publice (Primărie, Apă și Canal, Agenția de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, firma distribuitoare de energie electrică, de cablu, de termoficare). În acest sens, suntem conștienți că aceste proceduri birocratice durează foarte mult, dar sunt independente de voința noastră, pentru că Wirom depinde, în mod obligatoriu, de aceste avize.

În legătură cu existența mai multor lucrări începute și nefinalizate pe care cetățenii le-au semnalat, Mihaela Voicu ne-a precizat că la ora actuală nu există lucrări începute și nefinalizate, ci doar lucrări în curs de realizare, în probe de presiune sau în refaceri de pavaje, în niciun caz lucrări nefinalizate. Totodată, dacă strada respectivă se află în planul de investiții pe anul în curs, demarăm procedurile; dacă nu, ele se amână pentru anul viitor, deci nu se pune problema că nu vor fi onorate cererile depuse, ci doar amânate.

Referitor la procedurile de montare a țevilor, șefa serviciului de comunicare Wirom a subliniat faptul că aceste țevi nu sunt montate la întâmplare, ci numai pe unde trece conducta de distribuție și în funcție de celelalte rețele (conductele de apă, de canalizare, cablurile electrice și telefonice), de aceea au o înălțime variabilă, dar sunt montate în conformitate cu normele tehnice specifice, toate acestea reprezentând elemente de siguranță și control.

Întrebată de ce țevile sunt montate pe lângă trotuare, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru copii sau pentru persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice, Mihaela Voicu ne-a replicat: Lucrările se realizează pe baza unor proiecte tehnice concepute de către agenți economici autorizați A.N.R.E., iar montajul se realizează așa cum prevăd normele tehnice în domeniul public (spații verzi, trotuare, alei, străzi) și nu reprezintă un pericol pentru trecători sau pentru orice altă categorie de persoane.

  În privința costurilor ridicate pe care le implică serviciile efectuate de fima Wirom, ni s-a precizat că atât tariful de racordare, cât și prețul gazelor naturale sunt stabilite de A.N.R.E., nu Wirom decide tarifele   

În încheiere, am dorit să aflăm de ce Wirom, ca unică firmă distribuitoare de gaze naturale în Giurgiu, nu permite unui alt operator economic prestarea serviciului. Astfel, ni s-a comunicat că într-o localitate există un singur operator de execuție, conform contractului de concesiune cu Ministerul Mediului. La Giurgiu, acesta a fost încheiat de firma Wirom, acum 9 ani, pe o perioadă de 49 de ani.

Așadar, timp de aproape 50 de ani de ani de acum încolo, giurgiuvenii nu pot apela la o altă firmă de distribuție a gazelor naturale. Ei pot alege alți operatori economici numai pentru instalațiile interioare de utilizare, care nu intră în atribuțiile firmei Wirom. Iată de ce salariații Wirom se poartă cu giurgiuvenii ca moșierii cu sclavii de pe propriile lor plantații. În cazul ăsta celor de la Wirom le reamintim că oamenii când nu mai suportă mai trag câte o răscoală. Așa că ar trebui să nu se joace cu focul atâta timp cât lucrează cu… gazul!

(Teodora NICOLAU)