Timp de doi ani, pe parcursul anilor 2009 – 2010, Administraţia Zonei Libere Giurgiu SA a înregistrat peste nouă miliarde de lei vechi datorie la impozitele pentru clădiri şi accesorii. Conform legii, în baza unei cereri temeinic justificate, se pot acorda amânări sau chiar anulări ale datoriilor, de către autorităţile locale care administrează bugetele publice locale.

Conform cererii înaintate de SC AZL Giurgiu SA, având în vedere poziţionarea în partea de sud a municipiului, delimitată în cea mai mare parte de apă (Dunărea, Canalul Sf. Gheorghe şi Canalul Smârda), pe parcursul existenţei sale, s-a confruntat cu inundaţii şi infiltraţii în două sectoare, situate în imediata apropiere a apei. De asemenea, pe cele două sectoare se află amplasate majoritatea parcelelor de închiriat şi concesionat, parcele care nu sunt aduse la cota 0, prezentând diferenţe de nivel chiar şi de 2 – 4 metri. Din pricina situaţiei economice nefavorabile create, printre altele, şi de nealocarea de la bugetul de stat a sumelor ce se cuvin SC AZL Giurgiu SA, în valoare de peste 2,5 milioane lei, în aceste sectoare nu s-au putut realiza investiţii, deşi sunt necesare amenajări pentru a preveni inundarea.

Creşterile cu regularitate a apelor Dunării din fiecare an au grăbit degradarea la parter şi subsol a construcţiilor din patrimoniul societăţii, fapt ce a făcut imposibil de utilizat şi de exploatat aceste spaţii şi implicit imposibilitatea realizării pentru anumite perioade de timp a obiectului de activitate. Mai mult, precipitaţiile au afectat în permanenţă acoperişurile tip terasă precum şi sistemul de canalizare şi colectare a apei pluviale, fiind necesare în permanenţă lucrări de reabilitare (în proporţie de 90%) şi întreţinere, realizate în regie proprie la nivelul minim de folosinţă.

Ca urmare a tuturor acestor probleme, conducerea SC AZL Giurgiu SA a acumulat, în anii 2009 – 2010, datorii de peste nouă miliarde de lei vechi: impozit pe clădiri (peste patru miliarde lei), pe teren şi construcţii (aproape 1,5 miliarde), accesorii aproape trei miliarde de lei.

În aceste condiţii, ca urmare a solicitării conducerii AZL, a fost aprobată, de către consilierii locali, scutirea de la plata datoriilor reprezentând impozite şi taxe locale pentru teren, clădiri şi accesorii, datorate către Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu, aferente perioadei anilor 2009 – 2010, în valoare totală de 925.345 lei.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here