Aleșii locali care au crezut în Liviu Dragnea și în ordonanța inițiată de acesta prin care li s-a permis să treacă la alte partide s-ar putea să își piardă funcțiile: Curtea Constituţională (CC) a decis miercuri că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 în baza căreia a avut loc migrația este neconstituţională.

A fost admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL, iar acum următoarea mutare cade în sarcina Parlamentului. Prin legea de respingere a ordonanței, acesta va trebui să reglementeze și măsurile cu privire la efectele juridice produse de Ordonanță. Cu alte cuvinte, să decidă ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide. „Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, pentru a le pune în acord cu decizia CC”, se spune într-un comunicat al Curții. Decizia CCR este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, după care judecătorii constituţionali vor publica și motivarea.

Specialiștii în drept spun că aleşii îşi vor pierde funcţiile

Reputatul constituționalist Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, doctor în drept, susține în subiectul neconstituţionalităţii OUG 55/2014 că toţi cei care au schimbat partidul în baza acestei ordonanţe îşi vor pierde mandatul!  „Legea de aprobare a Ordonanţei traseiştilor a fost declarată neconstituţională de către CCR. Prin urmare şi Ordonanţa. Verdictul era previzibil. Consecinţa: toţi cei care au schimbat partidul de când această ordonanţă a intrat în vigoare îşi pierd mandatul. Ne aşteaptă un 2015 electoral la câte alegeri vor avea loc pe plan local. (…) Rămâne cum am stabilit: Parlamentul va trebui să armonizeze decizia CCR cu legislaţia existentă, dar nu poate deroga de la prevederile legii în vigoare – altfel, ar însemna un fel de «depăşire de mandat»”, a mai spus Carp.

3 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.