12630913_10201533506255441_107920140_oRezultatul referendumului din Marea Britanie a produs o unda de soc si printre romanii stabiliti aici. Cei mai multi dintre ei tremura la gandul ca viitorul lor este pus sub semnul intrebarii, al introducerii unor vize sau al revenirii in tara.

Au afaceri bazate pe forta de munca adusa din Europa, comert cu tarile membre, se tem ca visul britanic la care au muncit ani de zile s-ar putea narui in urmatorii ani.

Pe de alta parte, exista si romani ale caror afaceri ar putea prospera in urma Brexitului. In aceasta situatie se afla Bogdan, care ofera asistenta romanilor din Londra. Inca din primele minute de la aflarea rezultatelor, telefoanele si e-mailurile nu s-au mai oprit.

Oamenii vor sa stie in primul rand daca va fi afectata libera circulatie, daca au nevoie de pasaport, daca au nevoie de viza peste noapte.

Mai putine emotii au studentii romani din Marea Britanie, mai ales cei ce au  rezidenta britanica nu se tem pentru moment, dar Brexit-ul va avea repercusiuni cu siguranta asupra studentilor romani care vor de acum încolo să învete la universitățile de aici, deoarece vor avea acces mai greu la bursele de studiu internationale.

Cei care muncesc legal în Marea Britanie nu își fac griji pentru viitorul lor acolo. Romanii din Regat vor putea trai la fel ca pana acum, in urmatorii doi ani, cat va dura separarea dintre Marea Britanie și Uniunea Europeana. Pe urmă, cine știe…

Multi romani din Marea Britanie se tem, dupa Brexit, pentru locurile de munca si economiile facute în lire, monedă aflată în declin.

Brexit-ul aduce ingrijorare pentru multi tineri romani care muncesc sau studiaza in Marea Britanie. Daca unii se tem ca ar putea sa isi piarda locurile de munca, altii spun ca vor evita sa plece o perioada in Romania de frica unor noi masuri care ar putea fi impuse la frontiera, in timp ce aceia care lucreaza de ani buni in Regat sunt ingrijorati pentru economiile stranse cu greu in lira sterlina, aflata in declin, scrie news.ro.

Nimeni nu asteapta schimbări rapide în Regatul Unit după Brexit deoarece , ca și la noi în România, „nimic nu se mișcă foarte repede în UK”! Uite că la capitolul ăsta semănăm cu englezii…

Strainii ar putea fi afectati de masurile privind dreptul de munca, dar si de declinul lirei, în care si-au strans economiile pe care sa le trimita in tara – declara o româncă stabilită acolo.

Brexit-ul ar putea avea si o parte buna pentru străinii care se află deja în Regatul Unit al Marii Britanii, deoarece numărul celor care vor mai veni va fi limitat și solicitarea de forță de muncă în anumite domenii este înca mare în această țară, știut fiind că munca necalificată este făcută doar de străini.

Ar putea creste chiar și ”payrate-ul” (plata pe ora) catre salariatii straini calificati, dar probabil cred unii, o să crească facturile pentru că se face o gaură mare în buget, ce va trebui acoperită

Sunt zvonuri privind divizarea tarii, altii vorbesc de un declin economic, lira e in scadere , locurile de munca puse în pericol, iată motive serioase de îngrijorare pentru românii de acolo!