O nouă modalitate de escrocherie a apărut pe piaţa românească şi, implicit, pe mail-urile mai multor giurgiuveni. Atraşi pentru a comanda diverse produse – câteodată nefolositoare – prin diverse scrisori trimise via e-mail, în care sunt înştiinţaţi de faptul că „eşti fericitul câştigător al unui premiu fabulos” şi că, pentru a te bucura de premiu, mai ai de făcut un singur pas: să completezi un formular pentru primirea borderoului de premiu. Mai mult, în nenumărate cazuri au fost trimise chiar şi fotografii ale unor fericiţi câştigători anteriori, ţinând grămezi de bani în braţe. Însă până acum, niciunul dintre „fericiţii câştigători” nu a intrat în posesia vreunei sume de bani. Ba, indivizii cu pricina treimit până şi un fel de avize de plată, extrase din casieria lor cu numele „câştigătorului” şi valoarea premiului ce urmează a fi primit.

Scrisoarea prin care omul este desemnat ca „fericit câştigător” sună cam în felul următor:

„Dragă domnule (sau doamnă, după caz) X,

Am o veste foarte bună pentru dumneavoastră. Ca în fiecare an, pentru a ne recompensa clienţii, organizăm trimestrial remiteri de premii. Vestea bună, dragă domnule (sau doamnă) X, este că aţi fost nominalizat (ă) câştigător (câştigătoare) la „Suma unică de remis: 20.000 de lei”.

Este adevărat, nu e vorba de o greşeală informatică.

Nu vă vine să credeţi?

Într-adevăr, dragă domnule (sau doamnă) pe numele dumneavoastră a fost emis un borderou de remitere prin care puteţi cere premiul de 20.000 de lei.  Nu este o sumă exorbitantă, dar nu este de neglijat. Gândiţi-vă ce aţi putea face cu această sumă:

– să vă renovaţi casa

– să plecaţi cu familia într-o vacanţă de vis

– să oferiţi cadouri minunate celor apropiaţi

– să vă schimbaţi maşina.

Vă întrebaţi cum puteţi primi acest premiu de 20.000 de lei? Răspunsul este foarte simplu: trebuie să validaţi borderoul dumneavoastră de remitere, pe care vi-l vom trimite în maxim trei zile. Pentru a vi-l trimite, nu avem nevoie decât de adresa dumneavoastră poştală completă.

Aşadar, iată ce trebuie să faceţi pentru a intra în posesia sumei de 20.000 de lei.

Click aici pentru premiul de 20.000 de lei”

La un simplu click, eşti direcţionat pe o pagină, unde trebuie să completezi datele legate de nume, prenume şi adresă, şi unde mai eşti felicitat o dată pentru norocul care tocmai ce te-a lovit.  Doar că mai mulţi au căzut oarecum în plasa celor care trimit acest e-mail. Concret, după un timp, au primit o nouă scrisoare, prin care erau anunţaţi „că de data aceasta este oficial: veţi primi direct acasă suma de 20.000 de lei dacă returnaţi în mai puţin de 15 zile singurul tichet ce figurează pe „Titlul special nr. 125797 desemnat câştigător oficial sub control notarial dacă acesta poartă numele şi prenumele dumneavoastră. Aşadar, este foarte serios, după primirea tichetului verde câştigător suma vă este înmânată”. E drept, tichetul câştigător a fost primit, dar… nici urmă mai apoi de premiu! Din contră, ţi se mai spune că, pentru a intra cât mai repede în posesia premiului, ar trebui să comanzi tot soiul de produse, unul mai nefolositor ca altul, dar la nişte preţuri exorbitante.

Adresa de la care sunt expediate plicurile cu „marile câştiguri” este S. C. DIRECT OFFICE S.R.L. BUCUREŞTI, CALEA DOROBANŢILOR NR.135–145 BL.10 SC.C AP. 142 SECTOR 1 COD POSTAL O70000 BUCURESTI TELEFON: O21/203.61 32.

La o simplă căutare pe Google Earth, adresa cu pricina coincide cu adresa unei firme de asigurări, iar la un apel telefonic la numărul respectiv, îţi răspunde un robot: „Aţi sunat la Direct Office. Momentan toţi operatorii noştri sunt ocupaţi. Vă rugăm reveniţi”.

Deja pe forumurile de pe internet au apărut sute de persoane care dezbat escorcheria celor de la SC Direct Office SRL Bucureşti. Unii spun chiar că, pentru a se „răzbuna” pe neseriozitatea celor de la firma cu pricina, au comandat produse în valoare de multe mii de lei, dar că, la momentul la care trebuiau să meargă să le ridice de la poştă… se prefăceau că uită. De altfel, acesta este şi îndemnul adresat tuturor: comandaţi produse cu valoare mare, făceţi-i pe escroci să îşi frece mâinile de bucurie, apoi nu mai ridicaţi coletele de la poştă, şi lăsaţi-i cu buza umflată. Asta în condiţiile în care, de o perioadă bună de timp, tot mai mulţi se plâng de faptul că sunt bombardaţi cu e-mailuri sau cu plicuri de acest gen, iar autorităţile statului nu s-au autosesizat în aceste cazuri. Singurul sfat pe care îl pot da atât reprezentanţii poliţiei, cât şi ai Protecţiei Consumatorilor, este ca cetăţenii să nu cadă în plasele unor asemenea escroci.

Oana CĂLIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here