00001163_bani_calduraPe perioada sezonului rece, care, de altfel, se apropie cu paşi repezi, persoanele singure şi familie cu venituri mici au posibilitatea de a beneficia de ajutoare de stat pentru încălzirea locuinţei, conform legii. În acest sens, consumatorii vulnerabili trebuie să se adreseze Primăriei până la mijlocul lunii viitoare.

Pentru a obţine ajutoarele, trebuie însă îndeplinite anumite condiţii, şi anume venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 1,572 ISR (786 de lei) în cazul familiilor şi 2,164 ISR (1082 de lei) în cazul persoanei singure. Referitor la ajutorul pentru gaze naturale, a celui pentru energie electrică şi a celui pentru combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure trebuie să fie de cel mult 1,230 ISR (615 lei).

Ajutorul pentru încălzire se acordă doar pentru principalul sistem de încălzire folosit la domiciliu/reşedinţă, pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Ajutoarele sunt date anual în sezonul rece, adică în perioada de cinci luni cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie, iar pentru a le obţine, consumatorii vulnerabili trebuie să formuleze şi să depună la Primărie o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere referitoare la componenţa familiei, veniturile acesteia şi bunurile deţinute.

La nivelul judeţului Giurgiu, potrivit declaraţiei viceprimarului Alexandru Vladu pentru publicaţia noastră, în perioada de iarnă 2014-2015 au fost depuse 3628 astfel de cereri, dintre care 3542 au fost aprobate, restul de 86 fiind respinse, deoarece persoanele în cauză nu se încadrau în categoria consumatorilor vulnerabili.

Pentru anul acesta (perioada de iarnă 2015-2016), municipalitatea aşteaptă ca giurgiuvenii să depună cereri pentru a primi ajutor de încălzire a locuinţei până la data de 15 octombrie, fondurile urmând a fi asigurate atât de la bugetul local, cât şi de la cel de stat.

Teodora NICOLAU