rosii-din-gradina-28045x1024Vrei să alegi doar roşii sănătoase atunci când faci piaţa? Atunci urmează-ne sfatul!

Anul trecut publicația Jurnal giurgiuvean vă sfătuia să evitați un anume tip de roșie, dându-vă și motivele acestei avertizări. În acest număr am preluat și noi sfaturile ca apar tot mai des prin revistele de sănătate referitor la semnele clare ce ne permit să  alegem cele mai sănătoase roşii și mai gustoase. Asta și pentru că Giurgiu rămâne o zonă a legumicultorilor  și ar fi păcat să nu știm să alegem ce esste mai bun de pe tarabă…

Pentru aceasta, trebuie să acorzi atenţie deopotrivă formei, culorii, texturii, cât şi mirosului roşiilor. Odată cu instalarea sezonului cald, corpul simte nevoia de mâncăruri uşoare. Cele mai indicate sunt salatele, iar un ingredient nelipsit al  acestora sunt roşiile. De multe ori, însă, calitatea şi gustul lor dezamăgesc şi te fac să te întrebi cum alegi roşii sănătoase. Evită roşiile cu „moţ”! În ultimii ani, au apărut pe piaţa din România roşiile ţuguiate pe care foarte multă lume le cumpără. Motivul pentru care acea malformaţie apare este utilizarea excesivă a stimulentului de coacere Ethrel şi a stimulentului şi pesticidului de tip hormonal 2.4-D. Aşadar, pentru ca salata să fie mai sănătoasă, evitaţi cu orice chip achiziţionarea acestui tip de roşii.

Cum alegi roşii sănătoase? Miroase-le! Mirositul roşiilor este o metodă foarte bună de sortare a acestora, atunci când faci cumpărăturile. Dacă nu simţi acel miros lemnos dulce, treci la taraba următoare. Dacă sunt crescute într-un mod eco, fără îngrăşăminte, pesticide şi alte substanţe, îşi vor păstra mirosul care te duce cu gândul la grădina bunicii şi care garantează o masă sănătoasă.

Atenţie și la aspectul lor! Roşiile bune nu trebuie să aibă o culoare întunecată sau pală, ci de un roşu aprins. Roşiile care prezintă lovituri nu mai sunt la fel de bune. Aşadar, dacă te întrebi cum alegi roşii sănătoase, răspunsul constă în evaluarea atentă a aspectului lor!

1 COMENTARIU

  1. Dacă ne duce gândul la grădina bunicii,atunci ne aducem aminte de niște roșii pe care le mâncam ca pe mere,singura grijă fiind aceea ca sucul și semințele să nu sară pe cămașa albă de…pionier,că petele n-ar mai fi ieșit decât cu…”zeamă de foarfecă”! Se pare însă că semințele acestui soi de roșii sunt pe cale de dispariţie,majoritatea pliculețelor cu semințe de legume care se comercializează sunt de import, la fel și la pepeni .Era cândva un soi de pepene cu coaja verde spre negru,iar miezul nu era roșu ci …galben.Asemenea pepeni …nazdravani ne aduceau niște rude din localitatea Braniștea,când veneau cu căruțele la Bâlciul de Sf.Maria,pe 15 August.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.