AcasăActualitateCum explică ministrul Energiei, Toma Petcu, demisia sa de astăzi

Cum explică ministrul Energiei, Toma Petcu, demisia sa de astăzi

La scurt timp după anunţul demisiei din Guvern, ministrul Toma Petcu a publicat, pe pagina sa de socializare, o explicaţie pe care o redăm în cele ce urmează:

„Am decis astăzi să mă retrag din funcţia de ministru al Energiei. Am ales aşa pentru că îmi doresc să fiu aproape de familie, după un an plin de activitate şi de provocări, dintre cele mai grele. La finalul unui an de mandat, retrospectiva mă mulţumeşte. Am pornit la drum cu multe subiecte la limită, care au comportat fiecare riscuri imense pentru ţară. Le-am depăşit prin soluţii bine alese şi adoptate la timp.

Vă reamintesc contextul: 

– Vârf de iarnă fără precedent care a încercat greu sistemul energetic naţional – BRUA în impas 

-CNU în colaps 

– Situaţie critică a pieţei energiilor regenerabile 

– Rezerva de apă grea a României în pericol din cauza falimentului RAAN 

– Investiţiile în energie la pământ 

Dincolo de aceste provocări de start, mandatul la Ministerul Energiei a fost în lunile care au urmat un prilej de responsabilitate, de preocupare şi de muncă intensă în fiecare zi.

Tot ce am făcut în această perioadă a fost să sprijin interesele României în zona de energie. Rezultatele s-au văzut încă din 2017, iar altele am convingerea că îşi vor produce efectele în viitor.

Am lucrat pe trei direcţii principale:

Demararea unei ofensive a investiţiilor: Toată lumea ştie că în ultimii 10 ani a fost o pauză lungă în tăierea panglicilor pentru noi investiţii majore în energie! În lipsa lor, oricât de robust poate părea astăzi sistemul, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Prin urmare, le-am cerut tuturor companiilor ca 20% din veniturile curente ale fiecăreia în parte să meargă în investiţii. Am inaugurat câteva investiţii în 2017, iar altele au fost demarate cu termen de finalizare 2018 – 2019. Să nu uităm că anul trecut am început şi cea mai mare investiţie în sectorul energetic din ultimii 10 ani: termocentrala de la Iernut. Nu mai puţin important este şi faptul că tot în 2017 am făcut prima plată prin Planul Naţional de Investiţii de la înfiinţarea acestuia în 2013.

Rentabilizarea companiilor energetice în care statul român este acţionar majoritar: De departe, cred că CEO a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017! A fost primul an din istoria companiei în care a înregistrat profit: 333 de milioane de lei (profit brut pentru primele 9 luni). Cifra de afaceri a CEO a atins 2,1 mld. de lei, faţă de 1,5 mld. de lei cât înregistra în 2016. Rezultate bune au înregistrat şi celelalte companii: Romgaz a produs cu 24% mai multe gaze naturale faţă de perioada similară din 2016, Grupul Electrica a distribuit în primele nouă luni din 2017 o cantitate de aproximativ 13,4 TWh de electricitate, în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, Nuclearelectrica a produs în primele nouă luni din 2017 cu 2% mai multă electricitate, iar profitul net al companiei a crescut cu 120%, Hidroelectrica a avut la nouă luni un profit brut cu 6% mai mare, etc.

Proiecţia şi pregătirea viitorului energiei în România / Potenţarea rolului European al ţării noastre pe piaţa de energie:  Cred într-un viitor mare al României în Europa în zona energiei. La întrunirile europene din sectorul energiei, România este printre puţinele ţări de la masa statelor Uniunii care poate vorbi despre resurse. Or, asta înseamnă că ţara noastră îşi poate asuma un asemenea rol. Trebuie să ne jucăm acest rol , să-l întărim şi să-l accelerăm. Iar în 2017 am făcut-o. Am găzduit în ţara noastră două dintre cele mai importante evenimente internaţionale în sectorul energiei: mă refer la CESEC şi la reuniunea 16+1, împreună cu China.

Din punctul meu de vedere, aceste două evenimente sunt o dovadă că România este privită, la nivel internaţional, ca un jucător activ în piaţa energetică.  În final, vreau să îmi exprim convingerea că aceste linii de acţiune, în concordanţă cu Programul de Guvernare, vor fi duse mai departe, în aceeaşi dinamică, de colegul meu Anton Anton pe care-l voi sprijini. Rămân alături de interesele României în acest domeniu şi le voi susţine din poziţia mea de parlamentar.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14 ° C
14 °
14 °
53 %
5.5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!