foto_104051Deși presa a scris de multe ori despre cazurile de corupție din rândul agenților de circulație,  despre modul ordinar cum aceștia ajung să-l pândească pe conducătorul auto pentru a-l umili, a-l amenda, știut fiind că nimeni nu este sfânt atunci când conduce un autoturism și că oricine este supus greșelii, șefii acestora au negat  de fiecare dată, vehement acest aspect, considerându-l o născocire jurnalistică. Iată însă că de curând anchetatorii au filmat mai mulți agenți rutieri din Brăila când primeau bani ca să nu dea amendă.

Acestor poliţişti de la Rutieră li s-au adăugat și încă doi colegi de la Ordine Publică. Mai mult de jumătate dintre ei sunt acum în arest, după gratii sau la domiciliu. Toţi au fost filmaţi când cereau mită vitezomanilor sau celor care încălcau alte reguli de circulaţie. Colegii lor de la Anticorupţie s-au deghizat, și au încălcat intenţionat legea,  având surpriza ca atunci când au fost opriţi să li se ceară bani. Dar iată cum procedau agenții și pe ce criterii pretindeau bani , convorbiri interceptate de anchetatori.

Interceptări.  Agent de poliție 1: Deci ăsta a dat două milioane, da? Agent de poliție 2: Douăzeci de bețe. Agent de poliție 1: Ce douăzeci de bețe? Adică ce? Agent de poliție 2: Adică ce-ai auzit. Agent de poliție 1: Păi ce înseamnă bețe? Agent de poliție 2: Milioane. (Sursa: referatul procurorilor)

Anchetatorii au ascuns microfoane şi camere de luat vederi în maşinile poliţiştilor de la Rutieră şi au avut surprize mari. Unul dintre agenţi a fost înregistrat când îşi învăţa colega cum să ceară mită, voalat.

Interceptări. Agent de poliţie 1: Îl citeşti şi tu pe băiat de treabă (…) Se cunoaşte după faţă. Îl faci să audă, adică să fie clar că sancţiunea este de 930 de lei şi pleci. O să vină el la tine… Agent de poliţie 2: Poziţia aia de macho sau cum? Agent de poliţie 1: Pac, pac… să pară că îi faci lui o favoare. Agent de poliţie 2: Adică trebuie să maschezi într-un fel… nu că ţi s-a pus pata că te-ai dus la el…(Sursa: referatul procurorilor)

După cum scriau jurnaliștii ce s-au informat asupra acestui caz, sunt sute de situaţii filmate sau înregistrate audio de investigatorii Direcţiei Generale Anticorupţie, în care agenţii de circulaţie de la Brăila au cerut şi primit mită, ca să nu întocmească procese verbale cu amenzi. De precizat, conform acelorași surse,  că cea mai mică „atenţie” era de 100 de lei, în timp ce cazurile grave erau taxate cu 2.000 de lei. Este un avertisment pentru toți agenții de poliție dispuși să ajungă la buzunarul cetățenilor prin aceste modalități. În privința radarelor și a situațiilor de tot felul sancționate de aceștia în trafic , le ataragem atenția că și conducătorii auto s-au deșteptat  și mulți dintre ei și-au amplasat camere video pe mașini, instruindu-se și în privința obligațiilor pe care le are un polițist de la circulație. Aviz amatorilor , agenți rutieri din municipiul Giurgiu!   (Jurnal)