media_148217012378319000

Cel care  care l-a ucis luni seară pe ambasadorul Rusiei în Turcia,   Andrei Karlov ,  avea doar 22 de ani. Tânărul  absolvise o școala de poliție în urmă cu doi ani și făcea parte (culmea!) din forțele antirevoltă din Ankara, scrie avazturk, com, preluat de  news.ro.  Potrivit sursei citate, Mevlüt Mert Altıntas s-a născut în 1994 la Aydin.

Luni seara, bărbatul,  înarmat, a deschis focul la o expozitie organizata în incinta unui centru cultural din Ankara. Atacatorul a reușit să intre la expozitia de fotografie cu ajutorul legitimației de polițist.

Martorii prezenți la expoziție susțin că atacatorul a tras inițial un foc în aer, iar apoi l-a împușcat în spate pe ambasadorul Rusiei Andrei Karlov. El a mai tras încă un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitatii au început să fugă, panicați, din galeria de artă din Ankara.

În momentul atacului, bărbatul a strigat :  „Allah akbar! Nu uitați Alepul, nu uitați Siria! Atât timp cât localitatile noastre nu sunt în siguranță nici voi nu veți simti gustul siguranței. Dați-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toți cei vinovați pentru această cruzime vor da socoteală!”, a mai strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului.

Autoritățile turce au anunțat că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forțele speciale.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a avut ca obiectiv să submineze relaţiile ruso-turce, după cum relatează The Independent.Potrivit lui Putin, uciderea diplomatului Andrei Karlov, din capitala turcă, au urmărit să pună capăt procesului de pace din Siria.

(Jurnal)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here