Parlament

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 6 mai, propunerile de modificare a legii alegerilor electorale, conform cărora președinții Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat, conform Mediafax. O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.

Aceeași sursă mai notează că toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

                Proiectul, care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor reprezintă forul decizional.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin,incalca doua dintre principiile democratice si anume :principiul majoritatii si princ.reprezentativitatii.parlamentarii nostri nu cunosc noțiunile de :principiu ,majoritate si reprezentativitate.această prevedere adoptata nu este motivata si argumentata corespunzător ,in sensul ca ,nu are niciun fel de logica -raportat la principiile amintite.întrebare:Care este pozitia parlamentarilor de Giurgiu fata de aceasta situatie-cum au votat si cum vor vota ?pe ce s-a bazat votul lor?pe ce se va baza votul senatorilor?sau merg pe „principiul”-*dupa noi,potopul!*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.