61700812În perioada sezonului cald, pielea este cea mai expusă intensității razelor ultraviolete, care pot provoca alergii, adică reacții ale sistemului imunitar la lumina soarelui, manifestate prin apariția mâncărimilor și a eczemelor. Dorind să aflăm cu ce s-au confruntat giurgiuvenii în această perioadă toridă , jurnaliștii publicației noastre au discutat cu medicul specialist în boli dermato-venerice, dr. Alina Chiosea.

Principala problemă dermatologică cu care se confruntă giurgiuvenii în zilele toride de vară, ne declara dr. CHIOSEA, o reprezintă alergiile solare, îndeosebi fotodermatoza, care este o boală cutanată declanșată sau agravată prin expunerea la radiația solară; datorită transpirației excesive, există riscul apariției sudaminei, o erupție ce se întâlnește mai ales pe parcursul verii, când temperaturile și umiditatea sunt foarte ridicate; micoza constituie, de asemenea, o infectie cutanată provocată de o ciuperca microscopică, care fie este luată din apă (ștranduri, piscine), fie sunt ciuperci vechi, netratate și reactivate în urma căldurii excesive; o altă problemă a pielii cu care se confruntă pacienții în zilele de vară este generată de infecțiile apărute în urma mușcăturilor de căpușe sau a altor insecte, care necesită, în mod obligatoriu, prezentarea la medicul dermatolog sau infecționist, pentru prescrierea tratamentului corespunzător.

 Ce sunt eczemele şi de ce apar mai mult în timpul verii

 Specialiştii nu au găsit o cauză exactă a apariţiei eczemelor, ci au chiar mai multe variante. Acestea pot apărea din mai multe motive. Din cauza scăderii sistemului imunitar, a unor factori ereditari, a utilizării unor produse cosmetice care creează iritaţii, eczemele pot apărea şi ca urmare a unui stres puternic sau din cauza unei sensibilităţi la anumite alimente. Cert este că medicii dermatologi susţin că atunci când traspirăm excesiv, eczemele tind să apară şi să se dezvolte mai urât. Diagosticul de eczemă va fi pus în urma unui examen fizic amănunţit. Eczema poate fi asemănătoare cu alte boli de piele şi are simptomele arătate mai sus de către dr. Chiosea: mâncărime, piele uscată, zone uşor inflamate şi iritate şi chiar erupţii cutanate prin eliminare de fluide. Pentru confiramrea diagnosticului medical, specialistul dermatolog vă poate solicita o serie de analize.   Tratamentul eczemelor depinde în același timp de vârsta persoanei afectate, de starea generală de sănătate, tipul de eczemă şi de gravitatea acesteia.

 (Nicolau Teodora)