DSC00136 

În preajma sărbătorilor de iarnă, ca în fiecare an, în Piaţa Centrală din municipiul Giurgiu se regăsesc din belşug brazii naturali autohtoni. Preţul acestora este variabil, între  50 lei și 150 lei, în funcţie de înălţime şi de abundenţa  crenguţelor.

Vânzătorii cu care am discutat ne spuneau că cei mai căutaţi brazi sunt cei de înălţime medie, însă nu foarte mulţi giurgiuveni s-au arătat până acum interesaţi să achiziţionze pomi pentru ziua de Crăciun, probabil și din cauza timpului care miroase mai degrabă a primăvară decât a iarnă.

       O parte dintre cumpărătorii cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că preferă să cumpere numai câteva crenguţe, pentru că sunt mai ieftine (1-2 lei/ bucata), pe care le vor împodobi, şi în acest fel, chiar dacă nu vor avea în casele lor de un brad autentic specific sărbătorilor, măcar se vor putea bucura de mirosul  de brad.

     În “periplul” nostru din aceste zile prin Piaţa Centrală, am dat și peste brazii de import, o noutate pentru giurgiuveni. Mai exact, este vorba despre soiul normandian adus din Danemarca, care este, ce-i drept, mai scump (un astfel de brad poate ajunge şi la valoarea de 350 lei), dar mult mai bogat în crengi şi cu un colorit aparte.

DSC00142

         

 Din paleta ofertelor specifice sărbătorilor de iarnă nu lipsesc nici decoraţiunile : câteva crenguţe atent tăiate, împodobite cu lunânărele, globuleţe şi alte ornamente, pot constitui o opţiune  pentru giurgiuveni, dar  mai piperată, deoarece preţul acestor aranjamente este de cel puţin 35 lei!

De precizat că de anul acesta vânzătorii de brazi au venit cu oferte noi: una dintre ele este bradul livrat on line dar la care trebuie să faaceți comanda din timp ca să nu aveți surpriza să-l primiți după Crăciun. O altă noutate sunt brazii vânduți în rate, de toate felurile și de toate mărimile, cu prețuri variind între 60 și 3000 de lei!

(Jurnal)