421929_339706406059834_1763418417_n Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Infocons, creditele doar cu buletinul, foarte în vogă în urmă cu câţiva ani, nu au dispărut, ci doar s-au transformat, schimbându-şi denumirea în „împrumuturi rapide”.

Clientii sunt ametiti cu materiale publicitare care promit rapiditate si eficienta. Pe fluturasii promotionali si pe anunturile  aruncate pe scările blocurilor, pe strazi apar cu litere mari cuvinte ca „Mii de credite” sau „Fara adeverinta de venit”, in timp ce termenii si conditiile creditelor sunt scrise aproape invizibil sau lipsesc cu desavarsire.
Conditiile pe care firma le ofera pentru un credit par avantajoase la prima vedere – maxim o ora pana la aprobarea creditului, durata mica de returnare si libertatea de a folosi banii dupa bunul plac. Angajatii insista pe anumite informatii, punand in umbra detaliile ce sunt paguboase pentru clienti, omițănd esențialul și anume dobănda  care poate ajunge  7000% pe an. . Imprumuturile sunt pentru sume de 200 pana la 5.000 de euro. Atentie, insa: dobanzile sunt astronomice!

De exemplu 7 mii la suta pentru 500 de lei imprumutati timp de o luna. In doar 20 de zile, o alta companie percepe o dobanda anuala efectiva de aproape 5 mii la suta. Iar 200 de lei luati in doua rate, inseamna 113 lei in plus, la returnare.

De multe ori oamenii disperați apelează la aceste împrumuturi pentru a acoperi alte datorii , disperarea fiind cheia pe care mizează și aceste instituții nebancare.

Hulită si criticată de tot mai multi specialisti, aceste instituții   nebancare sunt autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei.  De ce a permis o instituție bancară serioasă ca proprii cetățeni să  cadă victimele  acestui  tip de împrumut care te  îndatorează  pănă la  disperare,  sunt întrebări la care vom identifica răspunsurile într-un material viitor.

Este totuși îmbucurător faptul că  după mulți ani  guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat  ca BNR va controla activitatea acestora, vom vedea rezultatele. Însă pănă atunci fiți extrem de atenți nu vă lăsați păcăliți de astfel de instituții care vă oferă o gură de oxigen pentru ca  apoi să vă lase fără aer…