10handi367 NUDoar 5 persoane  cu handicap grav şi accentuat  din judeţul Giurgiu beneficiază  de un credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat,  pentru achiziţionarea unui  mijloc de transport precum şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Legea 448/2006  privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că  beneficiază de  această prevedere legislativă  şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat.

Pentru a beneficia de un credit a cărui dobândă se suportă de la bugetul de stat (prin bugetul Autorităţii Nationale pentru Persoane cu Handicap) este obligatorie  plata  la scadenţă a ratelor creditului. În situaţia în care beneficiarul creditului înregistrează restanţe la rambursarea acestuia, dobânda aferentă  nu va mai fi suportată din bugetul de stat, ci   va suportată de către beneficiarul creditului.

În vederea obţinerii  creditului, persoana cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat se poate adresa cu o cerere  la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Giurgiu, dacă aceasta are domiciliul în raza teritorială a judeţului Giurgiu. În vederea obţinerii creditului, solicitantul trebuie să depună  mai multe documente (copii ale cărţii de identitate şi ale certificatului de încadrare în gradul de handicap grav sau accentuat, declaraţii pe proprie răspundere); în urma analizării documentelor depuse, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu eliberează  solicitantului  o adeverinţă privind acordul plăţii dobânzii la creditul obţinut în temeiul prevederilor Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

După obţinerea adeverinţei, solicitantul se poate adresa unei unităţi bancare. În funcţie de destinaţia creditului obţinut în condiţiile legii, solicitantul  include în dosar şi  documente  precum  proiectul lucrării de adaptare a locuinţei conform nevoilor individuale de acces, însoţit de devizul de lucrări aferente adaptării; este necesar ca  proiectul lucrării  să respecte cerinţele de accesibilitate, în conformitate cu actele normative în vigoare; după caz, sunt necesare   copie de pe factura finală a autovehiculului sau copia legalizată a contractului de  vânzare- cumpărare a acestuia, precum şi dovada înscrierii autoturismului pe numele titularului de credit bancar.

“Au fost situaţii în care persoane cu handicap grav sau accentuat au  solicitat acordarea unui  credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat pentru racordarea locuinţei la reţeaua de gaze, reparaţia acoperişului sau construirea de anexe adiacente locuinţei. Precizăm că în conformitate cu prevederile legale  acordarea unui astfel de credit se face în cazurile în care persoanele adulte  cu handicap grav şi accentuat  sau părinţii unui copil cu handicap grav sau accentuat vor să achiziţioneze un mijloc de transport sau pentru adaptarea locuinţei conform nevoilor de acces pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii. În urma acceptului de creditare din partea unităţii bancare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu va încheia un angajament de plată a dobânzii, pe baza contractului de credit şi a graficului de rambursare”, a declarat Preda Florentina, consilier în cadrul Serviciului Financiar- Contabil din cadrul DGASPC Giurgiu.

Creditele cu  dobândă  suportată  din bugetul de stat au fost contractate de cei cinci  beneficiari în anii 2007, 2008, 2010 şi respectiv 2014.Valoarea uneui credit poate fi de maximum 10 000 de euro iar perioada de rambursare este de maximum 10 ani.

Denisa Cristescu

Consilier Comp. Relaţii cu mass-media

DGASPC Giurgiu

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.