După reîmproprietărirea ţăranilor, cu pământul care li se cuvenea din moşi strămoşi, conform Legii fondului funciar din 1991, la nivelul întregii ţări, implicit şi al judeţului Giurgiu, s-au desfiinţat Cooperativele Agricole de Producţie şi s-a trecut, în prima fază, la practicarea agriculturii individuale, de subzistenţă, la nivelul unei familii. Această metodă, care din păcate prin unele localităţi mai persistă şi astăzi, nu dă rezultatele scontate. Producţia obţinută de pe un hectar cultivat cu: porumb, grâu sau floarea soarelui este mică, în principal din cauza lipsei tehnologiilor avansate, a greutăţilor pe care le întâmpină cultivatorul la achiziţionarea seminţelor certificate calitativ, dar mai ales a imputurilor (îngrăşăminte, erbicide, fungicide, insecticide), şi de abia asigură existenţa unei familii. În mileniul trei, practica a dovedit deja acest lucru în ţările occidentale, agricultura modernă şi de mare randament, cu producţii mari la hectar şi de calitate, se face doar prin forme asociative. Cu cât sunt mai mari suprafeţele cultivate, într-o asociaţie în care se aplică tehnologie modernă, se folosesc seminţe, soiuri şi hibrizi de cereale certificate calitativ şi adaptate la condiţiile climaterice din zona respectivă, concomitent cu folosirea la timp a imputurilor respective, şi rezultatele muncii sunt pe măsura investiţiei. După o perioadă de frământări şi căutări, tot mai mulţi cultivatori agricoli din judeţul Giurgiu au înţeles că este necesar să se unească mai mulţi la un loc şi să cultive pământul în forme asociative. Astfel au început să apară tot mai multe asociaţii agricole cu diverse forme de organizare. Printre acestea se numără şi Cooperativa Agricolă VLAŞCA 2008, care într-un timp relativ scurt, de la înfiinţare şi până astăzi, a devenit un brand de renume pentru agricultura giurgiuveană şi nu numai.

În Giurgiu se implementează un sistem cooperatist de tip occidental

Pentru a afla mai multe amănunte despre această cooperativă, am purtat un dialog cu directorul executiv Nenu Tudor, care ne-a declarat printre altele: „Cooperativa Agricolă VLAŞCA 2008 Giurgiu, a fost înfiinţată în baza Legii 566/2004 din iniţiativa unui grup de oameni de afaceri, dintre care menţionez pe preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Giurgiu, Alexandru Epîngeac, şi pe domnii Cosma Măroiu, Biţă Racman, Agustin Mănescu, Stelea Meclea, Gheorghe Cireap, Stelian Pelin, Marin Bălan, Şerban Alexandru, Gheorghe Ispas, Niculae Goană, a unor specialişti în agricultură şi a unor administratori de societăţi comerciale agricole specializate în culturile vegetale. Sentinţa judecătorească prin care s-a aprobat înfiinţarea cooperativei şi statutul său de funcţionare a fost pronunţată, în şedinţă publică, de Tribunalul Giurgiu, pe 2 decembrie 2008. Astăzi, din Cooperativa Agricolă VLAŞCA 2008 fac parte 49 de membri, din care 23 sunt membri fondatori, iar ceilalţi sunt membri cu drepturi depline, care s-au înscris pe bază de cerere avizată de Consiliul de Administraţie şi aprobată de Adunarea Generală. La nivelul Cooperativei  VLAŞCA 2008 membrii sunt la rândul lor organizaţi în asociaţii agricole, iar toţi cooperatorii cultivă împreună o suprafaţă de 25.000 de hectare, în condiţii de neirigare, din lipsa acestor sisteme”.

– De ce domnule Nenu Tudor s-a simţit nevoia ca aceşti cultivatori să se unească într-o cooperativă ca cea al cărei director executiv sunteţi?

– Deoarece agricultorul nu trebuie să fie niciodată singur în faţa celui care vinde şi produce imputuri performante, soiuri şi hibrizi de seminţe, şi nici a celui care cumpără produsele obţinute de agricultor. Deci, principalul scop al înfiinţării Cooperativei VLAŞCA este achiziţia la preţuri avantajoase a imputurilor şi vânzarea producţiei rezultate de pe suprafaţa cultivată în vederea obţinerii unui preţ cât mai bun în raport cu calitatea acesteia, în vederea eficientizării activităţii sale. Un alt obiectiv comun al membrilor cooperatori constă în folosirea unei tehnologii moderne uniforme, tehnologie de înalt randament. Toţi cultivatorii noştri folosesc aceleaşi seminţe, certificate calitativ, hibrizi şi soiuri de înaltă performanţă, ducând astfel la obţinerea de producţii foarte mari la hectar şi de o calitate superioară. La nivelul cooperativei noastre toate culturile înfiinţate, într-un an agricol, sunt asigurate pentru despăgubiri în caz de calamităţi naturale, secetă, îngheţ timpuriu de toamnă şi iarnă, îngheţ târziu de primăvară, inundaţii şi alunecări de teren. Anul acesta şi în toţi anii scurşi de la înfiinţare, am obţinut producţii bune la hectar şi de calitate superioară, producţii care au fost valorificate rentabil pe piaţa vânzărilor. Fără a exagera cu ceva putem spune că membrii Cooperativei Agricole VLAŞCA implementează un sistem cooperatist de tip occidental.

– Care sunt culturile agricole cultivate cu prioritate de către cooperatorii dumneavoastră?

– Membrii noştri cooperatori cultivă: grâu, orz, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Soiurile şi hibrizii sunt de înaltă performanţă, rezistenţi la secetă, îngheţ, şi sunt perfect adaptaţi la condiţiile climaterice specifice judeţului Giurgiu, dând plante solide, sănătoase, rezistente la intemperii şi cu producţii mari la hectar şi de calitate superioară.

– Cum reuşiţi domnule Nenu Tudor să obţineţi chiar şi în perioada aceasta de criză financiară un preţ bun la produsele pe care le vindeţi?

– Nu este nici un secret, preţul este dat de calitatea mărfii, care se vinde pe baza cererii şi a ofertei, vânzarea efectuându-se în comun. Acesta, vedeţi dumneavoastră, este principalul avantaj al producătorului agricol care este membru cooperator, în raport cu ceilalţi producători care vând individual. Noi ne vindem marfa numai în cadrul unor licitaţii publice, şi nu ca alţii cu ajutorul unor interpuşi.

– De ce alte avantaje mai beneficiază un membru al Cooperativei VLAŞCA 2008?

– Dintre avantajele de a fi membru aş mai menţiona doar câteva: În primul rând pe acela că membrii noştri au posibilitatea de a participa la întâlnirile pe care Cooperativa VLAŞCA le organizează  la sediu său din Giurgiu, situat pe Bulevardul Academician Miron Nicolescu, blocul F3, apartamentul 2, parter, cu marii producătorii de seminţe certificate calitativ, precum şi cu reprezentanţi ai unor firme de renume mondial, firme producătoare de pesticide. Prilej cu care membrii cooperatori sunt informaţi cu ultimele „produse” ale realizărilor lor în aceste domenii.

Aceste întâlniri au loc anual, pe timp de iarnă, într-un cadru bine organizat, prilej cu care membri cooperatori se pun în temă şi cu apariţia pe piaţă unor noi hibrizi performanţi. Mai putem menţiona faptul că imputurile licitate sunt în totalitate duse de furnizor la sediul fiecărui beneficiar- membru cooperator conform comenzii sale, transportul şi TVA-ul sunt incluse în preţ. De asemenea, preţurile pentru produsele vândute în comun sunt loco-furnizor. Transportul acestora căzând în sarcina cumpărătorului, asigurându-i astfel un timp suplimentar pentru alte activităţi membrului cooperator.

– În finalul dialogului nostru v-aş ruga domnule Nenu Tudor să-mi spuneţi tot ceea ce mai doriţi dumneavoastră.

– În primul rând aş dori să menţionez că avem un sediu propriu modern, dotat cu sală de şedinţe, conferinţe şi simpozioane. Cooperativa Agricolă VLAŞCA 2008 este deschisă pentru înscrierea de noi membri, cu respectarea condiţiilor stabilite în actul constitutiv şi statutul cooperativei. Doritorii ne pot contacta la sediul cooperativei, prin faxul cu numărul 0246.221.001, s-au ne pot scrie pe adresa de e-mail: vlasca2008@gmail.com.

– Vă mulţumesc domnule director şi vă doresc mult succes în activitatea cotidiană.

Heliade CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.