În ultima şedinţă – ordinară – a Consiliului local Giurgiu unul dintre punctele ordinei de zi a fost Hotărârea privind „sprijin financiar în sumă de 15.000 lei Fundaţiei Culturale „Bartoc” din Bucureşti, pentru tipărirea a două cărţi: „Nestemate ale culturii chineze – un prinos de iubire pentru sufletul chinez” şi „Evantaiul celor 10.000 de gânduri – România şi China – trei veacuri de istorie”. Preşedinte de şedinţă a fost consilierul Doiniţa Georgescu, dumneaei primind cu seninătate „orientală” risipirea unei găleţi de bani pe două cărţi al căror conţinut nu are nicio legătură cu oraşul Giurgiu, cu comunitatea locală. Şi când ne gândim cu cât efort şi suspiciune au fost acordaţi cei 25.000 de lei, sprijin pentru editarea pe termen de un an a singurei publicaţii de istorie, cultură şi educaţie artistică din judeţul Giurgiu, este vorba de revista „Valahia”.

Fără ca cineva să crâcnească, banii contribuabililor giurgiuveni au luat calea Capitalei, umflând conturile unei fundaţii despre care, ignoranţi cum suntem, n-am auzit niciodată. Referatul ce însoţeşte proiectul de Hotărâre este o mostră de fariseism funcţionăresc. Iată cum se motivează faptul că aceşti bani se vor duce pe apa Sâmbetei: „Cele două lucrări au fost scrise pentru a marca împlinirea în anul 2009 (n.r. – adică anul trecut!) a 60 de ani de relaţii diplomatice continue între România şi Republica Populară Chineză…” Probabil că pe unii i-a apucat nostalgia de un soi de socialism multilateral dezvoltat. Se mai „fundamentează” că dl. Alexandru Dan Bartoc – cel care păstoreşte fundaţia cu pricina – ar fi un prieten apropiat al municipiului.

I-auzi, frate, ce de prieteni avem şi noi nu ştim! Se mai justifică şi faptul că în Giurgiu elevii învaţă de câţiva ani, şi vorbesc, limba chineză. Noi n-am observat, dar dacă păsăreasca aia plină de obscenităţi, vorbită de elevi prin recreaţii este limba pe care o invocaţi înseamnă că într-adevăr „chineza asta” de care vorbiţi a devenit „limbă de mare circulaţie!” Cam firave motive pentru ca pe criza asta să risipim un purcoi de bani! Nu credeţi că este mai corect să sprijinim iniţiativele locale şi pe creatorii autohtoni în loc să finanţăm fundaţii pe care oamenii de afaceri din Capitală nici nu le bagă în seamă, de vreme ce ajung să ceară ajutor unui cătun amărăştean ca Giurgiu? Stimaţi consilieri, cu tot respectul pe care vi-l purtăm – ca pe o pereche veche, dar indispensabilă, de pantofi – aveţi grijă cum cheltuiţi banul public! Logic ar fi ca acest ban să nu părăsească graniţele oraşului, altfel se va trezi mâine, o altă asociaţie, ca de pildă cea a „Frustraţilor din dragoste de ţară”, care să ne ceară bani, motivând că membrilor ei… li se rupe (sufletul?) de oraşul Giurgiu …!

T. Min Ciu Nim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here