În debutul primei conferinţă de presă, din acest an, a liberalilor judeţeni, susţinută miercuri, 15 ianuarie,  preşedintele Vasile Mustăţea, în calitatea sa de preşe-dinte al Consiliului Judeţean (CJ), a ţinut să ureze tuturor cetăţenilor judeţului să aibă un 2014 plin de realizări. A urat succes şi colegilor din administraţia publică locală şi i-a asigurat că va fi alături de ei şi îi va sprijini în realizarea proiectelor de dezvoltare locală. ”Am încheiat anul 2013 relativ bine, a declarat Vasile Mustăţea. Nu am intrat în acest an cu arierate, ca în 2013, şi acest lucru se datorează şi Guvernului, şi în special vicepremierului Daniel Chiţoiu, cel care a dat o Ordonanţă cu ajutorul căreia am făcut 3 împrumuturi de trezorerie, cu o dobândă foarte mică. Anul 2014 va fi puţin mai greu decât 2013. Avem la nivelul judeţului un buget de venituri şi cheltuieli mai mic cu 25% faţă de 2013. Va fi mai greu întrucât pentru asistenţa socială, unde noi avem copii şi adulţi instituţionalizaţi, Guvernul a stabilit să acopere doar 75% din cheltuieli, restul revenindu-ne nouă.”

DGASPC cheltuie 70% din banii CJ

Ştiindu-se că la nivelul Bugetului CJ Giurgiu, DGASPC are o pondere foarte mare în totalul cheltuielilor, circa 70%, şi că noi nu avem aşa cum au primăriile, oraşele şi municipiile taxe şi impozite, în 2014 ne va fi mult mai greu. CJ i se alocă bani doar de la Bugetul de stat, deci suntem într-o situaţie delicată. Acum lucrăm la întocmirea Bugetului de venituri şi cheltuieli şi trebuie să facem un buget echilibrat. Trebuie să respectăm legea finanţelor publice locale, care prevede că trebuie acoperite mai întâi cheltuielile de funcţionare şi apoi să se aloce bani pentru dezvoltare. ”În această situaţie, a subliniat Vasile Mustăţea, pe secţiunea de dezvoltare am menţinut priorităţile din ultimi doi ani, adică dezvoltarea infrastructurii.

În 2014 trebuie să elaborăm proiecte care să atragă fonduri pe Programele europene, regionale, transfrontaliere etc, pentru a putea dezvolta drumurile judeţene ale căror structură rutieră este proastă. Pe această linie am făcut deja câteva asocieri. Suntem în faza semnării protocolului cu Consiliile judeţene Teleorman şi Argeş pentru modernizarea DJ 504 şi DJ 504A. Facem o colaborare cu CJ Dâmboviţa pentru DJ 401A. Şi tot pentru a obţine fonduri europene ne asociem cu Teleorman, ca să modernizăm DJ 503A până la intrarea în acest judeţ, drum care este o continuare a DJ 503 modernizat în 2013, pe programe transfrontaliere. Nu vom neglija în acest an nici DJ 412, care trebuie modernizat pe un tronson de circa 20 km, cu ajutorul programelor operaţionale regionale”.

În altă ordine de idei, a menţionat Vasile Mustăţea, CJ nu are şcoli în obiectul său de activitate, deci în condiţiile în care banii îi primim de la Bugetul de stat, anul acesta nu vom putea acorda sprijinuri financiare şcolilor. Şcolile sunt în administrarea primăriilor şi ele trebuie să aloce bani pentru reabilitări şi modernizări. Prin Ministerul Dezvoltării se vor aloca fonduri în 2014 pentru şcoli.

Acum Prefectura face, la solicitarea vicepremierului Liviu Dragnea, o situaţie cu necesarul. Bani vor veni de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, din rezerva de 300 milioane euro, bani rămaşi necheltuiţi la finele lui 2013 şi pentru care domnul Dragnea a solicitat UE să fie cheltuiţi în acest scop. Sper să fie repartizaţi egal pe judeţe, pentru a fi folosiţi la şcoli şi drumurile judeţene aflate în lucru. În domeniul sănătăţii avem obligaţii pentru Spitalul Izvoru şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, unde vom continua reabilitările cu modernizarea secţiei de neurologie, reparaţii la acoperiş şi lucrări de consolidarea clădirii.

Deşi sumele de echilibrare sunt mai mici, primarii fac solicitări absurde!

”În conformitate cu legea, a precizat preşedintele CJ, pe secţiunea funcţionare priorităţile sunt: asigurarea salariilor, inclusiv pentru instituţiile subordonate; plata ratelor bancare şi a dobânzilor, şi apoi restul. Nu am finalizat încă Bugetul CJ, lucrăm la el şi trebuie să mai primim de la Direcţia Finanţelor plafonul de salarii, apoi urmează celelalte proceduri de transparenţă şi publicitatea, sper să ne încadrăm în calendarul legal. Bugetul CJ este mai mic decât cel de anul trecut, ne-ar mai trebui 1.000 de miliarde de lei ca să mulţumim toţi primarii. Nu este normal să ceri la CJ o sumă mai mare decât propriul buget. În 2013 primarul municipiului mi-a cerut de 5 ori mai mult decât propriul buget! Nu ţine cont că i-am dat anul trecut 25 de miliarde pentru reechilibrare. Am crezut că ia cerut pentru a reduce cu 25% preţul Gigacaloriei, dar giurgiuvenii plătesc cel mai mult din ţară! Anul acesta municipiul îmi cere 450 miliarde, este dublu decât tot bugetul Primăriei! Tot bugetul CJ nu are atâţia bani! Ce să fac, să mă împrumut la bănci?

Legea prevede că la alocare primul criteriu îl constituie plata arieratelor şi Primăria Giurgiu nu are, apoi se asigură cofinanţarea pentru proiectele europene, dar asta nu presupune să dăm noi toată suma. Trebuie să ai deja contracte semnate cu UE ca să primeşti cofinanţare, dar Giurgiu nu are contracte. Primăria Putineiu mi-a cerut 100 de miliarde, adică 50 de bugete ale Consiliului local Putineiu!!! Primarul vrea să facă într-un an cât în 50!!! – să fim serioşi”. Nu voi negocia cu nimeni, inclusiv cu Nicolae Bădălău, repartizarea bugetului, şi mai ales în faţa presei cum vrea el! Ce să negociem – aplicarea legii? Ce treabă are presa? După întâlnirea cu el, de săptămâna viitoare, vă voi informa despre ce vrea. Vă asigur că voi respecta la repartizarea bugetului criteriile legii, a conchis preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea.

Heliade CĂLIN