DSC_0082Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Giurgiu a găzduit miercuri, 18 iunie, lucrările Adunării Generale a Asociaţiei ”Euroregiunea Danubius” Giurgiu –Ruse. La adunare din ţara vecină a participat o delegaţie numeroasă, în frunte cu prefectul Districtului Ruse, Ve-ntislav Kalcev şi subprefecţii Ailean Karamehmedova şi Milena Hincova. Din delegaţia bulgară au mai făcut parte: Lili Ganceva, directorul executiv al Asociaţiei ”Euroregiunea Danubius”; Djovania Dokova, prim secretar al Ambasadei Bulgare la Bucureşti; Stoian Nenchev, prefectul Districtului Razgrad; Ivan Borisov, suprefect de Razgrad; Katya Goranova- Centrul de sprijin în afaceri pentru IMM-uri, Ruse; Hristo Beloev, profesor al  Universităţii ” A. Kancev”; Lubomir Pirdonov, viceprimar al localităţii Byala; Bojidar Stoilov, primar  al S. Andronovo (localitate înfrăţită cu comuna Gostinu); Georgi Giorgiov, primar al localităţii Borov; Comi-sarul Dimitr Pavlov, şeful Direcţiei de Securitate Incendii şi Protecţia Populaţiei; Georgi Golevanschi, primar Slivo Pode etc. Din partea judeţului Giurgiu au participat printre alţii: Vasile Mustăţea, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu şi al Euroregiunii Danubius; Dumitru Gavrilă, vicepreşedinte CJ;

Carmen Mihaela Peţanca, manager CJCPCTG; Eugen Şoavă, primar Malu; Laurenţiu Burtavel, primar Oinacu; Alin Stanciu Bănică, primar Izvoarele; Iosif Viorel, primar Săbăreni; Dumitru Văcaru, primar Gostinu; Tudor Florea, primar Grădinari; Dănuţ Daia, primar Gogoşari; Dorin Palcu, administrator al Fermei de struţi ”Suraki” din Răsuceni; Miruna Efti-miu, Mardale Nicu şi Petre Mimiş, directori CJ etc. A fost prezent, de asemenea, şi Ionel Muscalu, secretar de stat în Guvernul României. Lucrările Adunării generale au fost conduse de Vasile Mustăţea şi  Lili Ganceva, pe ordinea de zi aflându-se: Aprobarea conţinutului unei Scrisorii deschise care va fi adresată premierului Victor Ponta în legătură cu Celebrarea a 60 de ani de la construirea Podului Prieteniei,  Prezentarea Raportului de activitatea al Asociaţiei  pentru 2013; Prezentarea Raportului anual contabil şi a Balanţei Asociaţiei pentru 2013, Aprobarea Proiectului de buget pentru 2014; Eliberarea şi numirea unor membrii în Consiliul de Administraţie; Acceptarea unor modificări la statutul Asociaţiei şi în structura Consiliului de Administraţie.

Care au fost mesajele participanţilor …

Printre cei care au adresat mesaje şi urări de succes participanţilor la lucrările Adunării Generale a ”Euroregiunii Danubius” s-a aflat şi  Djovania

Dokova, secretar al Ambasadei bulgare în România, care a declarat: ”Mulţumesc Consiliului de Administraţie în numele Ambasadei pentru rezultatele obţinute în cei 14 ani de activitate desfăşurată în scopul creşterii nivelului de cooperare dintre Ruse şi Giurgiu. Ambasada  din România apreciază ca foarte bună colaborarea care a dus la realizarea multor acţiuni comune, lucru care sper să se întâmple şi pe viitor. Vă urez o colaborare fructuoasă pentru perioada 2014 – 2020”. La rândul său prefectul Districtului Razgrad a precizat : Adunarea de azi este o confirmare a ideilor europene. Europa pe care ne-o dorim va arăta pe viitor aşa cum o vom construi noi, sper ca Euroregiunea să fie printre primele regiuni ale UE. Activitatea Districtului Razgrad poate fi unul dintre cele mai bune mijloace pentru realizarea unor idei comune în zona Ruse – Giurgiu.

A venit apoi rândul prefectului  Ventislav Kalcev, care a ţinut să sublinieze faptul că este bucuros să participe împreună cu echipa sa la aceste lucrări. ”Am moştenit o situaţie foarte bună a Euroregiunii, de la predecesorul meu. Ne-am propus să continuăm ce s-a făcut bine şi să lărgim sfera de colaborare pe mai multe proiecte. Am semnat deja un contract pentru acti-vităţile din perioada 2014 – 2020 şi vom avea contacte zilnice cu partea română. Bulgaria şi România trebuie să dezvolte mai multe proiecte comune şi de aceea propun ca la punctul Diverse să aprobăm sprijinirea Districtului Razgrad pentru a rămâne în ”Euroregiunea Danubius”,  care trebuie să sprijine pe toţi membrii săi în realizarea unor proiecte de cooperare transfrontalieră”, a precizat prefectul Kalcev.

Pentru noi este o mare onoare – şi-a început  alocuţiunea Vasile Mustăţea, preşedintele CJ Giurgiu şi al ”Euroregiunii Danubius”, să găzduim această Adunarea Generală, mai ales că ea este cuprinsă în Programul manifestărilor care sunt dedicate ”Aniversării a 60 de ani de la construcţia Podului Prieteniei”. În ultimii ani şi mai ales după revoluţie s-a demonstrat că Dunărea pentru comunităţile noastre n-a fost un factor care ne-a despărţit, ci unul care a condus la întărirea coeziunii dintre noi. În ultima perioadă

s-au întărit schimburile cultural-artistice şi ajutorul reciproc în situaţii de urgenţă. Consemnăm şi faptul că între 2007 şi 2013 comunităţile de la Giurgiu şi Ruse au accesat multe fonduri europene, euroregiunea fiind un exemplu de bună colaborare la graniţă. ”Obiectivul nostru pentru perioada următoare, a precizat Vasile Mustăţea, este accesarea cât mai multor fonduri europene. Sunt sigur că la finele lui 2020 vom raporta mult mai multe obiective realizate decât avem acum.

Mulţumesc domnului prefect Kalcev şi tuturor autorităţilor publice de la Ruse, care au contribuit la accesarea fondurilor europene şi anticipat primarului din Volovo pentru sprijinul pe care ni-l dă pentru a accesa fonduri europene la ultimul proiect de 5 milioane de euro. Din aceşti bani se va reabilita un drum judeţean prin Programul CBC. Rugămintea mea este să facem formalităţile cât mai repede ca să terminăm execuţia lucrărilor până la finele lui 2015. Îi mulţumesc şi lui Lili Ganceva fără de care proiectele nu se puteau realiza, dânsa este catalizatorul acţiunilor care au fost şi care vor fi în continuare între cele două judeţe”- a mai spus Vasile Mustăţea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.