sedinta-cl-giurgiu-24iulieÎn ultima ședință extraordinară a Consiliului local Giurgiu , primarul manager al Municipiului Giurgiu Nicolae Barbu a solicitat  alocarea sumei de 45.000 de lei noi,  ca ajutoare financiare de urgență pentru un număr de 45 de familii ale căror case au fost distruse de potopul de la finele lunii iulie.

Vineri noaptea (31 iulie/1august) un fenomen natural pe care Giurgiu nu l-a mai avut niciodată s-a abătut asupra municipiului, a plouat în 30 de minute 58 de litri de apă/metru pătrat! Inundațiile survenite în urma ploii au afectat sistemul de canalizare și apa a inundat gospodăriile cetățenilor de pe străzile Viespelor, Rozelor, Pietrelor etc. Imediat, a precizat în expunerea sa de motive edilul municipiului, s-au inventariat toate locuințele respective. Multe sunt din paiantă și vă dați seama cum arată după ce au stat 8-10 ore în apă, întrucât a fost foarte greu și pentru cei de la ISU ”VLAȘCA” să evacueze această mare cantitate de apă. Sunt afectate de inundații 45 de familii cu 138 de persoane, și 25 de case. Vă propun domnilor consilieri să acordăm câte un sprijin finaciar de urgență în valoare de 1.000 de lei noi, de familie. La acest ajutor se va mai adăuga încă un ajutor de 1.000 de lei pentru fiecare familie de la Consiliul Județean. Toți banii vor fi folosiți pentru asigurarea unui confort minim în aceste case, respectiv pentru cumpărarea obiectelor distruse și pentru asigurarea hranei”.

Toată documentația întocmită de Primăria Giurgiu, a mai menționat Nicolae Barbu, va merge la Instituția Prefectului pentru a se face demersurile necesare în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern, pentru ca oamenii respectivi să primească un ajutor financiar guvernamental în vederea cumpărării de materiale de construcții, pentru refacerea locuințelor. După ce acum doi an acești oameni au refuzat o idee a Primăriei,  astăzi toți sunt conștienți că oricâte investiții vor face în acele locuințe în caz de ploaie masivă ele tot vor fi inundate. Ca atare, acum mi-au acceptat propunerea și va urma să facem demersuri, după ce ei vor renunța la dreptul de proprietate asupra terenurilor (n. r. drept dovedit doar cu o chitanță de mână, pentru că nu au titluri de proprietate!) și după aceea să facem noi investiții. Terenul trebuie ridicat la nivelul șoselei, și apoi cu fonduri de la Primărie, Ministerul Dezvoltării Regionale și alte fonduri atrase să facem proiecte pentru locuințe sociale. Va fi un obiectiv similar cu cel din zona Cartierului Obor, unde cu fonduri norvegiene sau daneze s-au construit locuințe sociale, cu un preț de 18 lei/metru pătrat.

Îmi pare rău, a conchis primarul manager Nicolae Barbu, că nu s-a ținut ședința ordinară a Consiliului Județean Giurgiu pe 5 august, pentru ca să le aprobe și ei acel ajutor de 1.000 de lei/familie. Președintele Consiliului Județean, Vasile Mustățea, m-a asigurat, și chiar garantat, că până la finele săptămânii viitoare va reprograma ședința și vor aproba aceste ajutoare.

Heliade CĂLIN