*Află cine, și cu ce, la amenițat pe președintele Vasile MUSTĂȚEA

Multă bătaie de cap a mai dat consilierilor județeni Proiectul de hotărâre privind „Aprobarea atribuirii în gestiune delegată a serviciilor de transport public local în cadrul Programului Județean de Transport Persoane, prin curse regulate, pentru perioada 2014-2019, și eliberarea licențelor de traseu”. Dezbaterea acestui proiect s-a derulat pe parcursul a trei ședințe furtunoase în cursul lunii decembrie, adoptându-se, în final, după lupte încrâncenate, în 24.12. 2013, Hotărârea de Consiliu județean cu nr. 199. Amănunte despre modul de desfășurare a ședințelor respective și despre traseele cu fericiții lor operatori, declarați învingătorii, ați aflat la vremea respectivă din publicația noastră printată dar și de pe edițiile on line „Jurnal giurgiuvean”. Dar, minunea de la Giurgiu a durat doar … 6 zile!!! Pe 30 decembrie Consiliul Județean (CJ) a primit de la Instituția Prefectului Giurgiu o adresă prin care i se solicita revocarea parțială a Hotărârii CJ nr. 199/24.12.2013, pentru un număr de 6 trasee. În această situație, președintele CJ Giurgiu, Vasile Mustățea a fost nevoit să convoace o ședință de îndată, pe 6 ianuarie 2014, în debutul căreia a specificat: „A fost necesar să ne întrunim azi în ședință de îndată deoarece pe 30 decembrie prefectul județului ne-a transmis un referat de legalitate prin care ne-a solicitat să revocăm parțial HCJ nr, 199. Doamna prefect Nina Lavinia Crișu ne-a și spus cum trebuie s-o modificăm și ne-a cerut imperativ să-i dăm răspuns până pe 7 ianuarie 2014. Atunci s-a aprobat prin HCJ eliberarea licențelor de transport pentru operatorii declarați câștigători, conform anexei la hotărârea respectivă. Acum doamna prefect ne solicită să revocăm parțial opertorii de pe 6 trasee (4, 14, 15, 18, 21 și 26). Motivele pentru care Prefectura solicită modificarea parțială a hotărârii în cauză au la bază faptul că prin HCJ nr. 91/28.06.2013 s-a încredințat direct efectuarea traseelor menționate către SC MOTOTOLEA COM. SERV. SNC, singurul operator care și-a arătat disponibilitatea de a efectua curse pe aceste trasee până la 31.12.2013. Prefectul mai invocă și: motivul că acum, la departajarea câștigătorilor aflați la egalitate de punctaj, nu s-a ținut cont de vechimea operatorului de transport pe traseele județene din programul de transport anterior, vechime calculată până la 31 decembrie; și plângerea făcută la Prefectură de SC MOTOTOLEA COM. SERV. SNC, care s-a considerat nedreptățită”. Ținând cont de cele menționate, a precizat Vasile Mustățea, doamna prefect Nina Lavinia Crișu ne-a solicitat să revocăm parțial HCJ nr. 199 pentru ofertele menționate în referatul anexat, în caz contrar va ataca hotărârea noastră la instanța de contencios administrativ.

Încep …. durerile de cap!

Consilierul PNL, Andrei Ovidiu, a specificat că nu vede nici o referire a Prefecturii la Comisia Paritară, ce-a care a înaintat propunerile pentru proiectul de hotărâre. În expunerea de motive a Prefecturii referirile se fac doar către CJ și privesc modalitatea de adoptare a HCJ nr. 199. Întreb pe secretarul CJ dacă este legală exprimarea Prefectului, deoarece a venit foarte târziu pe 30 decembrie. Au mai fost și alte schimburi de adrese între cele două instituții? A cerut Prefectul dosarele ca să constate legalitatea atribuirii? Atunci de unde știa Prefectul ce operator a avut vechimea cea mai mare, cine trebuia exclus și pe ce criterii aprobăm azi o nouă hotărâre?! Din anexe nu reiese ce societate trebuia să primească un punct în plus! Deci, constat că: Cine acuză dă și soluția!!”

Secretarul CJ, Florian Dinu a precizat: „Nu a cerut și nici nu trebuia să ceară dosarele, nici noi nu le avem sunt la minister. Investigațiile îi aparțin. Noi pe 24 decembrie am luat o hotărâre fără a lua în calcul punctul invocat de Prefectură. Atunci, singurul act care permitea departajarea era punctajul stabilit de cei de la CNMSI și legea. Ni se solicită acum revocarea parțială a unor oferte, solicitare care din punctul meu de vedere este legală întrucât nu avem la bază și criteriul vechimii. Este firesc să-l luăm în calcul și este firesc să aprobăm solicitarea Prefecturii, care ne impune ce să facem. Cred că este legală”.

Nu avem ce aproba azi, spune Andrei Ovidiu, decât dacă un consilier propune un proiect de hotărâre, afirmație susținută și de consilierul Cristian Marciu, PSD.

Președintele Vasile MUSTĂȚEA se consideră amenițat!  

„În primul rând prefectul Nina Lavinia Crișu ne spune că s-a ținut cont de o plângere prealabilă, care conform legii trebuia făcută la CJ sau la șeful ierarhic al celui care a emis hotărârea. CJ nu are șefi în România! Plângerea trebuia făcută la CJ Giurgiu și există această plângere. Mă deranjează, a precizat Vasile Mustățea, expunerea Prefectului care ar sugera că este șeful CJ. Vă reamintesc faptul că Prefectul poate ataca în 6 luni un act administrativ, dar HCJ nr. 91 a fost luată pe 28.06.2013, deci a împlinit 6 luni pe 28 decembrie! Asta înseamnă să nu îți faci datoria la timp! Este o practică mai veche a Prefectei, care te lasă să vezi dacă trece 6 luni și îți atacă hotărârea! Noi pe 24 decembrie nu puteam ști dacă ne atacă sau nu! Vă spun, și avertizez că am fost anunțat că indiferent cum aprobăm bugetul pe 2014 îl va ataca în contencios! O avertizez pe doamna Prefect să nu facă așa ceva, și îi mai amintesc că: „Erați directoarea Direcției juridice a CJ când Marin Anton a mai atacat un buget!” Mă rog la Dumnezeu să nu facă așa ceva! Un vicepreședinte al PSD m-a pus în gardă cu acest lucru! Până nu primesc referatele de legalitate nu voi mai pune în aplicare nicio Hotărâre, ca să nu pățesc ca la cea cu Izvoarele sau cu Andrei Cornel! În orice caz nu făcem aceste precizări dacă nu își aroga calitatea de șef al CJ! Noi nu avem șefi, suntem aleși de cetățeni”.

Andrei Ovidiu a sugerat Prefecturii să nu elaboreze cumva, în paralel, și un proiect de buget și apoi să ne sugereze să-l și aprobăm!!!

Apare și… soluția salvatoare

Vicepreședintele CJ, Cristian Marciu propune consilierilor județeni, din rândul cărora au lipsit în totalitate PPDD-iștii, să se elaboreze un nou proiect de hotărâre care să țină cont de solicitările prefectei Crișu. Propunerea este aprobată în unanimitate de voturi, ca și proiectul de hotărâre care ține cont, așa cum menționa Vasile Mustățea, și de expunerea de motive a Instituției Prefectului și a celorlalte prevederi ale Hotărârilor de CJ dar și de legislația în vigoare. În urma acestor modificări s-a declarat câștigător SC MOTOTOLEA COM. SERV. SNC pentru următoarele trasee: Traseul nr. 4: Giurgiu-Slobozia; Traseul nr. 14: Chiriacu-Izvoarele-Radu Vodă- Oncești-Ghizdaru-Bălanu- Giurgiu; Traseul nr. 15: Giurgiu- Bălanu- Oncești-Ghizdaru- Stănești; Traseul nr. 18: Giurgiu-Vieru-Hodivoaia-Putineiu; Traseul 21: Bolintin Vale-Malu Spart-Crevedia Mare- Bucșani- Vadu Lat- Clejani-Milcovățu- Letca Nouă-Ghimpați- Cămineasca-Bila-Schitu-Vlașinu-Ruica-Bălănoaia-Giurgiu; și Traseul nr. 26: Giurgiu-Remuș-Frătești. Acest operator va primi licențele de transport persoane pentru perioada 2014-2019.

Sperăm că nu vor mai apare și…alte minuni!

Heliade CĂLIN