culisetr-256x173Foto: O imagine care astăzi  pare că ar da frisoane celor doi principali candidați la Primăria Giurgiu…O putem numi Ironia viitoarei campanii electorale: Dumitru Beianu este pus în postura de a-l sprijini pe cel cu care a dat mâna  cu 4 ani în urmă ( Florian Nicolae) pentru instalarea unui nou primar , nimeni altul decât tocmai  acela pe care astăzi vor să-l dea jos (Nicolae Barbu)!    

Prezent la Giurgiu pentru primirea deputatului Nicolae Florian în cadrul PNL Giurgiu, secretarul general al PNL, Marian Petrache, declara: Contabilizez aducerea deputatului Florian Nicolae în PNL ca pe un motor foarte bun. Am discutat de multe ori cu dânsul despre acest lucru, și sper ca decizia privind candidatura la Primăria Giurgiu să ne aducă în partid liniștea de care avem atâta nevoie. Știu că la Giurgiu sunt foarte multe orgolii, dar acum după venirea lui Florian Nicolae nu mai avem nevoie de niciun fel de răutăți, pentru că vrem să construim o echipă foarte puternică care să câștige toate alegerile de anul viitor. Sper, ca Dumitru Beianu să facă treabă foarte bună alături de Gheorghe Ștefan și Florian Nicolae, pentru că de acum toate lucrurile sunt clare în bătălia pentru Primăria Municipiului, iar lupta se va da doar între Nicolae Barbu și Florian Nicolae.

 Ce nu știe însă Marian Petrache și nici nu i s-a spus  este că în afara celor doi candidați la Primăria Giurgiu mai trebuie luați în calcul și outsiderii. Doi  dintre aceștia  ar putea avea  șanse reale de câștig… Este vorba despre Alexandru Vladu, viceprimar al municipiului , dar și deputatul Liliana Ciobanu – cel mai activ parlamentar giurgiuvean. Nu în ultimul rând trebuie așezat ministrul secretar de stat , Toma Petcu , experiența acestuia în ceea ce privește administrația putând fi definitorie. Trei personaje care după informațiile noastre au crescut suficient de mult  în sondaje pentru a deveni stânjenitoare  principalilor combatanți, mai ales prin delimitarea lor evidentă de atacurile din ultima vreme dintre cei doi ”Nicolae” , (foști colegi de partid și colegi de asociație), deputatul Nicolae Florian  și primarul  Nicolae Barbu .

     După cum se observă, Marian  Petrache, în declarațiile sale  pare a nu lua în seamă deloc părerea electoratului giurgiuvean care nu vede deloc cu ochi buni această trecere antidoctrinară a lui Florian Nicolae de la un partid de stânga la unul de dreapta, justificând  acest  anus contra naturii doar prin dorința de a fi primar și nicidecum prin vreun  plan revoluționar de măsuri  menit să schimbe situația economică a municipiului odată cu  nivelul de trai al cetățenilor.

     Alaiul cu televiziunea din subordine prin altarul bisericilor din municipiu sau prin cele de pe muntele Athos cât și gesturile de milostivenie  nu vor fi de ajuns pentru a-i asigura  deputatului Florian Nicolae un avantaj decisiv în apropiata campanie electorală… Și el știe asta.

Mulți dintre cetățeni s-au întrebat  însă de ce deputatul Nicolae Florian nu a optat măcar pentru postura de independent, așa cum a făcut Nicolae Barbu la precedentele alegeri,  trecerea sa în rândurile PNL dovedind mai degrabă disperare, dar și o nesiguranță  față de șansele sale. La fel de nociv pare și acest troc încheiat de liberalii giurgiuveni cu fostul adversar politic, doar din dorința partidului de a redeveni  vioara întâi a județului, cităm:

Le place unora sau nu le place PNL Giurgiu, un lucru este clar, partidul nostru candidează cert la locul întâi pe județ”, spunea Marian Petrache. Secretarul general al Partidului nu știe însă nici că primirea cu surle și trâmbițe a social democratului a creat numeroase frustrări și nemulțumiri unor importanți membri ai PNL Giurgiu.

Șoaptele din culisele liberalilor la acest moment  conturează alte două nume importante ce vor fi aruncate în cursa alegerilor: Vasile Mustățea și Gheorghe Ștefan, doi liberali importanți  ce vor fi așezați probabil pe lista cu candidați  la un fotoliu de senator sau de deputat, deși până mai ieri primul loc pe listă era destinat , așa cum scriam deunăzi, d-nei Surdu (Prietenii știu de ce!). Și aici însă ar putea apărea surprize în funcție de viitoarele rezultate ale sondajelor cât și de următoarele decizii ale liderilor de la București.În mod normal, în acest moment  la PNL Giurgiu ar mai rămâne de stabilit, doar numele a încă patru candidați: unul pentru un fotoliu de senator și alți trei pentru cele de deputat…după care: the show must go on!

Heliade CĂLIN & Florian TINCU